Els testos massius a Itàlia frenen el ritme de creixement de la Covid

Després d'haver tingut les xifres més greus d'Europa, la responsabilitat social també ha estat un element important aquest estiu

Sovint es compara la resposta d'Itàlia i d'Espanya davant de la Covid perquè es considera que tenen un caràcter semblant, però l'evolució de positius dels últims mesos ha crescut a un ritme molt diferent als dos llocs. La taxa de contagis a Espanya està molt per sobre de la que hi ha a la resta de la Unió Europea.

Segons les dades de l'OMS, els casos confirmats a Espanya s'acosten als 480.000, mentre que a Itàlia tot just superen els 270.000.
 

 

 

A Itàlia, les proves PCR es fan de forma massiva, combinades amb un comportament social prudent, després de la dura experiència del començament d'aquesta crisi sanitària.

 

La Covid va esclatar a Itàlia abans que a Espanya i s'hi va escampar ràpidament. El 20 de febrer s'hi va detectar el primer cas de transmissió local, però llavors les autoritats van subestimar-ne la capacitat de contagi. Es va trigar a confinar les regions del nord, on hi havia més casos, i també a ordenar el tancament total dels italians a casa.

 

 

Aquest estiu hi ha hagut alguns rebrots, sobretot a zones de vacances com Sardenya, però les autoritats van prendre mesures més dràstiques a mitjans d'agost, des que es va passar de 200 casos setmanals a més de 600. Es van tancar les discoteques i sales de ball, també a l'aire lliure, a totes les regions i sense excepció. Mantenir vigent l'estat d'alarma permet al govern prendre mesures a tot el país.

"El sistema sanitari aguanta, però la gent ha intentat no fer vacances a l'estranger, no moure's gaire. Però, tot i que el turisme era local, hi ha hagut punts de massificació", explica Judith Perona, anestesista a l'Hospital de Pàdua.

 

Entre les mesures de control, destaquen els PCRs obligatoris a la gent que venia de l'estranger, a aeroports i estacions de tren. S'ha alertat de les aglomeracions a les zones més turístiques, on la gent s'acumulava, però, sobretot, és l'aposta de fer testos massius i aïllaments estrictes dels positius i els seus contactes el que explicaria la diferència de xifres amb Espanya, segons Perona:

"Crec que això va ser una de les claus per arribar als números a què hem arribat a Itàlia: detectar els asimptomàtics i aïllar-los fins que es negativitzin. De fet, ara només cal anar a un hospital amb una targeta sanitària i et fan una PCR".

 

Fa una setmana, el divendres 28 d'agost, les autoritats sanitàries informaven d'un rècord de 97.065 tests en un sol dia.

Les comparatives es poden fer odioses, i més en casos com la Covid, però els experts es decanten per apuntar que el comportament social és clau per frenar els contagis: i a Itàlia, la consciència que el virus encara circula ha augmentat la responsabilitat dels ciutadans

ARXIVAT A:
Coronavirus Itàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut