Barcelona

Els PSC espera que la Diada serveixi per reforçar el front comú, però rebutja un acte unitari

Unitat però sense foto comuna durant la Diada. Els socialistes catalans no s'apunten a la proposta d'Esquerra Republicana de celebrar un acte polític unitari en favor del finançament el dia 11 de Setembre. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha explicat que la formació confia que la Diada serveixi per aprofundir en la unitat dels partits i creu que per si sola ja evidenciarà cohesió, però descarta fer-se una foto de conjunt perquè no veuen "què hi guanyarien ara amb aquest acte". Tot i això, el PSC no descarta dur a terme iniciatives d'aquest estil en un futur per aconseguir un bon model de finançament.

Actualitzat
El PSC rebutja per ara la idea d'ERC de celebrar un acte polític unitari, secundat per la societat civil, a favor d'un finançament just per a Catalunya. Tot i això, els socialistes catalans confien que la Diada servirà per oferir una imatge d'unitat dels partits catalans sense necessitat de fer fotografies comunes.

Segons ha explicat el portaveu del PSC, Miquel Iceta, no s'han sumat a la iniciativa perquè no veuen què pot aportar. A més, apunten que primer caldria que la resta de partits també la impulsessin. Tot i això, el PSC diu que no s'ha de descartar que s'hagin de fer iniciatives d'aquesta naturalesa més endavant per aconseguir un bon model de finançament.

Aquesta setmana ERC va descartar, a falta de quòrum, la manifestació unitària pel finançament que volia amb motiu de la Diada i va proposar substituir-la per un "gran acte" unitari a favor d'un finançament just per a Catalunya.

S'ha començat amb mal peu

Sobre la negociació pel finançament, Iceta ha opinat que no s'ha iniciat de la millor manera possible. El dirigent del PSC reclama "discreció" en tot el procés i ha dit que el "model" per al PSC és la negociació sobre l'aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que va liderar el conseller d'Economia, Antoni Castells.

Iceta ha argumentat que en l'actual moment de la negociació "no seria bona idea" que el govern català i CiU presentessin públicament un model amb detalls sobre el nou finançament català. De fet, segons el parer del PSC, la proposta catalana no ha de revelar encara quants recursos addicionals espera obtenir Catalunya amb el nou sistema, perquè això seria "un error" i perjudicaria "els interessos de Catalunya".

D'altra banda, Iceta ha remarcat que el PSC aposta realment per sumar esforços amb CiU per aconseguir un finançament just, malgrat que la federació "no va creure mai en la unitat".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut