Sant Adrià de Besòs

Mas aposta per la unitat però desconfia del PSC i Esquerra

Continua l'estira-i-arronsa sobre la unitat dels partits catalans en la negociació pel nou finançament. El president de Convergència i Unió, Artur Mas, ha respost l'oferta de mà estesa del PSC per fer front comú a Madrid. Mas assegura que aposta per la unitat però desconfia que tant socialistes com ERC hi creguin més enllà de les bones paraules. El líder convergent assegura que la lleialtat dels socialistes catalans vers al PSOE i les ganes d'Esquerra de mantenir-se al govern impedeixen que la unitat passi de les paraules als fets. Mas també avisa que no es pot reclamar al PNB que voti en contra dels pressupostos generals i faci la feina que li pertoca al PSC com a partit català.

Actualitzat
Els partits catalans continuen en una discussió dialèctica sobre la unitat per al finançament. Després que el PSC va renovar la seva oferta de mà estesa ampliant-la també al Tribunal Constitucional, Artur Mas posa en dubte que pugui donar fruit. CiU tampoc ha respot a la iniciativa d'ERC de fer un acte unitari aprofitant la Diada.

Mas ha explicat a Sant Adrià de Besòs que "la unitat no pot ser únicament estètica o declarativa, sinó de fets". Pel seu partit això significa que si el govern central no compleix els seus acords amb Catalunya, les forces catalanes no haurien de votar a favor dels pressupostos.

El president de CiU assegura que aposta per fer front comú, però desconfia que tant el PSC com Esquerra Republicana puguin mantenir una unitat "de fets i no de paraules". Mas creu que els dos partits poden veure's condicionats en la negociació pel finançament i els pressupostos generals de l'Estat. El líder convergent destaca que els socialistes estan massa lligats al PSOE i assegura que els republicans no volen perdre la seva posició al govern. Per tot plegat veu complicada una unitat real dels partit catalans.

Depèn del PSC i no del PNB

Mas ha aprofitat per subratllar que no es pot "traslladar als bascos la responsabilitat de la defensa dels interessos de Catalunya", en referència a la posició del PNB respecte als pressupostos. Convergència creu que, encara que el Partit Nacionalista Basc doni el "sí", només podrà haver-hi un acord amb el vot a favor dels socialistes catalans. Per això, Artur Mas assegura que fer pressió al govern espanyol "no depèn del PNB, sinó del PSC," i afegeix que els socialistes són un partit català i que per tant han de defensar els interessos del país.

Ridao i Camats, aposta decidida per la unitat

Esquerra i Iniciativa també han fet referència als pressupostos en els seus actes oficials. El secretari general dels republicans, Joan Ridao, i la diputada dels ecosocialistes, ICV, han coincidit a fer una aposta pel front comú durant un acte de la Plataforma pel Dret de Decidir.

Ridao ha advocat igualment per la unió de tots els partits catalans a l'hora de negociar el finançament i no caure en la "desunió de l'Estatut". El dirigent d'Esquerra apunta que la vinculació entre el vot als pressupostos i el finançament és necessària per pressionar el govern espanyol. Ridao ha fet servir un símil molt gràfic assegurant que la votació pels Pressupostos Generals de l'Estat "s'han d'usar com a palanca per aconseguir un bon acord" en el finançament de Catalunya.

La portaveu d'ICV, Dolors Camats, de la seva banda, ha destacat que "ara més que mai és necessària la unitat, no només política, sinó sobretot social i cívica". Camats ha reclamat que la societat parli amb una sola veu per aconseguir un model de finançament just.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut