La majoria dels països de la UE fan costat a Juan Guaidó (Reuters)
La majoria dels països de la UE fan costat a Juan Guaidó (Reuters)

Els principals països europeus reconeixen Guaidó com a president interí de Veneçuela

Moscou rebutja l'"ultimàtum" de la Unió Europea a Nicolás Maduro

RedaccióActualitzat

Els principals països de la Unió Europea reconeixen Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela. Espanya, Alemanya, França o el Regne Unit -els països que van donar l'ultimàtum a Nicolás Maduro perquè convoqués eleccions- han donat legitimitat al líder opositor veneçolà. Aquesta decisió es pren un cop s'ha exhaurit el termini de vuit dies que li havien donat a Maduro, que ja ha avisat que rebutja de manera contundent aquest ultimàtum. En total, 19 dels 28 estats han reconegut Guaidó.

El govern de Pedro Sánchez ha reconegut Guaidó com a "president encarregat de Veneçuela". En una declaració institucional, Pedro Sánchez ha demanat que es convoquin, al més aviat possible, unes eleccions "lliures, democràtiques i sense exclusions".

 

Merkel diu que Guaidó és el "president interí legítim" de Veneçuela (Reuters)


Alemanya dona el seu vistiplau a Juan Guaidó. Des del Japó, on fa una visita oficial, la cancellera, Angela Merkel, ha anunciat que reconeix el "president interí legítim" del país.

"Guaidó és la persona amb qui estem parlant, i qui esperem que comenci un procés electoral com més aviat millor"

A França, Emmanuel Macron ha expressat en el seu compte de Twitter i en castellà el reconeixement al líder opositor de Veneçuela:

 

 

Vistiplau de Macron a la legitimitat de Guaidó com a president interí de Veneçuela (Reuters)


El ministre d'Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian, deia poc abans que Guaidó té "la legitimitat, perfectament reconeguda, per organitzar eleccions" presidencials.

"Cal sortir d'aquesta crisi amb unes eleccions que siguin completament legítimes i verificables, i han de ser presidencials perquè és un règim presidencial. Això és el que nosaltres ham demanat i adoptarem les disposicions necessàries per si hi ha un rebuig del president Maduro"

El cap de la diplomàcia britànica, Jeremy Hunt, també diu en un tuit que accepten Guaidó com a president interí fins que no hi hagi comicis presidencials. Hunt espera que aquest pas permeti "acostar-se al final de la crisi humanitària."

 

 

El ministre d'Exteriors britànic, Jeremy Hunt, ha anunciat en un tuit el reconeixement de Juan Guaidó (EFE)


Altres països com Portugal. Holanda, Àustria, Suècia i Dinamarca, ja han expressat també de manera oficial el seu reconeixement a Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela

 

Rebuig de Moscou a l'"ultimàtum" a Maduro

 

Lavrov conversant amb Putin al Kremlin (Reuters)


Des del Kremlin es rebutja la decisió de la UE contra Maduro. Moscou diu que farà costat a la proposta de mediació de Mèxic i l'Uruguai per resoldre la crisi a Veneçuela, enfront el grup de contacte de la Unió Europea.

El cap de la diplomàcia russa, Sergei Lavrov, ha explicat la posició del govern rus:

"Seguirem defensant el dret internacional, donant suport a les iniciatives que presenten alguns països llatinoamericans, com Mèxic i l'Uruguai, que apunten a la creació d'unes condicions per al diàleg nacional amb participació de totes les forces polítiques de Veneçuela"

 

 

ARXIVAT A:
VeneçuelaNicolás Maduro Juan GuaidóUnió Europea
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut