Pedro Sánchez: "Veneçuela ha de ser la propietària del seu propi destí" (Reuters)
Pedro Sánchez: "Veneçuela ha de ser la propietària del seu propi destí" (Reuters)
Madrid

El govern espanyol reconeix Guaidó com a "president encarregat de Veneçuela"

En una declaració institucional, Pedro Sánchez demana que es convoquin, al més aviat possible, unes eleccions "lliures, democràtiques i sense exclusions"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol reconeix Juan Guaidó com a president interí de Veneçuela. Ho ha anunciat aquest matí Pedro Sánchez en una declaració institucional:

"El govern espanyol reconeix oficialment el president de l'Assemblea de Veneçuela, al senyor Guaidó Márquez, com a president encarregat de Veneçuela"

De fet, els principals països europeus han reconegut aquest dilluns la legitimitat de Guaidó. A més d'Espanya, ja ho han fet França, Alemanya, el Regne Unit, Holanda, Àustria i Suècia, entre d'altres estats del continent.

En la seva compareixença, el cap de l'executiu espanyol ha mostrat el seu suport al màxim responsable del Parlament veneçolà, que es va autoproclamar president del país caribeny, un cop s'ha exhaurit aquest diumenge el termini de vuit dies que havien donat a Nicolás Maduro perquè convoqués eleccions presidencials. Un ultimàtum del qual Maduro ha fet cas omís.


"Eleccions lliures, democràtiques i sense exclusions"


En la declaració institucional, Sánchez ha advertit que Guaidó ha de "convocar unes eleccions en el termini més curt possible" que siguin "lliures, democràtiques i sense exclusions" on els veneçolans puguin votar "sense pors ni amenaces". Ha remarcat que "Veneçuela ha de ser la propietària del seu propi destí."

El president espanyol ha afirmat que la comunitat internacional haurà de respectar el resultat i verificar que les eleccions es facin amb totes les garanties democràtiques.

Sánchez també ha expressat la disposició de l'Estat "a col·laborar i treballar amb altres països". En aquest sentit, ha afegit que, dins del context de la UE, impulsarà "un pla d'ajuda humanitària per pal·liar urgentment la greu situació que viu" Veneçuela, perquè les víctimes del règim de Maduro són "el mateix poble veneçolà". "No farem un pas enrere, Espanya estarà a l'altura del que s'espera", ha assegurat Sánchez.

 

Pedro Sánchez arribant a la sala de premsa per anunciar la declaració institucional sobre Veneçuela (EFE)


Aquest diumenge, en declaracions a La Sexta, al programa de Jordi Évole, "Salvados", Nicolás Maduro ha qualificat Sánchez de "farsant", i li ha enviat aquest missatge: "T'anirà pitjor que a Aznar per ficar-se a l'Iraq. Tant de bo no et taquis les mans de sang amb la crisi de Veneçuela (···) Has comès un error."


Podem creu que Sánchez s'equivoca amb el reconeixement de Guaidó


Qui no està d'acord amb la posició del govern de Sánchez és Podem. El seu secretari d'Organització, Pablo Echenique, considera que és un error reconèixer la legitimitat de Guaidó com a president interí de Veneçuela:

"Ni la posició d'Espanya ni la posició de la Unió Europea hauria de ser la de donar suport a Donald Trump i al govern dels Estats Units per fer-se amb les principals reserves de petroli de l'OPEP, l'Organització de Països Exportadors de Petroli"

Segons Echenique, Espanya "s'equivoca" perquè hauria de fer cas a l'ONU i a països com Mèxic i l'Uruguai, que aposten, diu, pel respecte al dret internacional i per la mediació.

El Partit Popular tampoc està satisfet amb la decisió de Sánchez, però per motius diferents. El president del PP acusa el cap de l'executiu espanyol de ser "deslleial" perquè no ha tingut en compte als populars en una decisió tan important i també perquè la posició espanyola arriba "tard i malament".

Des de Ciutadans, en canvi, s'aplaudeix la decisió del govern espanyol. El líder de Cs, Albert Rivera, demana al govern espanyol i a Europa que "actuïn amb celeritat" per posar en marxa "els mecanismes que permetin convocar aquestes eleccions". "Perquè hi hagi urnes democràtiques Maduro ha d'estar fora", ha dit Rivera, perquè "el tirà no pot ser partícip d'aquestes eleccions". Segons el president de Ciutadans, el reconeixement de Guaidó és "un pas més" perquè Maduro "es rendeixi".

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezVeneçuelaJuan GuaidóNicolás Maduro
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut