Bitllets d'euros
L'Agència Tributària de Catalunya publicarà la llista dels que deuen més d'un milió a la Generalitat

Els primers executius de l'Ibex-35 guanyen 132 vegades el salari mitjà de l'empresa

Actualitzat

La bretxa salarial entre la cúpula directiva de les empreses de l'Ibex-35 i el gruix dels seus treballadors cada cop és més gran. No ha parat de créixer en tota la crisi i el 2017 les diferències es van eixamplar.

Si es desglossa per categories, la remuneració mitjana del primer executiu d'aquestes companyies va créixer un 27%, la dels alts càrrecs un 8,5% i, en canvi, el sou mitjà de la resta de plantilla només va augmentar un 1,6%.

Oxfam Intermón denuncia en un informe que les empreses espanyoles que cotitzen a l'Ibex han volgut mantenir durant la crisi els seus beneficis i el repartiment de dividends, en detriment dels salaris dels treballadors i també amb una menor contribució fiscal.

132 vegades el salari mitjà

D'aquí es desprèn que els alts directius guanyen 25 vegades el salari mitjà de l'empresa.

I posa exemples com el d'Inditex, la que més distància té: els seus alts directius cobren més d'un milió i mig d'euros l'any, 86 vegades més que el sou mitjà de la firma tèxtil.

I aquesta disparitat encara es fa més evident si es mira el que cobren els primers executius de les companyies cotitzades: guanyen 132 vegades el sou mitjà de l'empresa i 300 vegades més que el sou més baix.

L'informe també alerta que els beneficis de les empreses van créixer, només el 2017, més d'un 16%, i que això repercuteix en gran mesura en el repartiment de dividends i no en salaris. En canvi, el que paguen d'impost de societats sobre aquests beneficis va caure un 20%.

Com a element positiu, Oxfam destaca que aquestes grans companyies cada cop tenen menys presència en paradisos fiscals.

Amb tots aquests elements, Oxfam demana que s'intensifiqui la lluita contra el frau fiscal i que es garanteixi que aquestes empreses paguin un impost amb un tipus efectiu suficient sobre els seus beneficis.

I per anar reduint la bretxa salarial, aposten per un salari mínim de 1.000 euros, reduir la bretxa salarial de gènere i defensar la negociació col·lectiva.

ARXIVAT A:
Bretxa salarialFrau fiscal
Anar al contingut