Uns països europeus comencen a prohibir els vols del Regne Unit per la soca britànica
Avions de British Airways aparcats a l'aeroport de Heathrow de Londres (Reuters/Simon Dawson)

Alemanya, França, Itàlia i altres països europeus cancel·len els vols amb el Regne Unit

Diversos països europeus suspenen vols amb el Regne Unit davant l'augment de contagis de la Covid que les autoritats britàniques vinculen a l'aparició d'una nova soca del virus

RedaccióActualitzat

Degoteig de països que suspenen els viatges amb el Regne Unit. Des que el govern de Boris Johnson va decidir dissabte el confinament total a Londres i el sud-est d'Anglaterra, s'ha produït un èxode de ciutadans que volien escapar-se abans de Nadal, amb estacions de trens i carreteres saturades.

Unes hores després, el govern dels Països Baixos ha estat el primer de prohibir les connexions aèries amb passatgers del Regne Unit, davant del "risc que s'introdueixi la nova soca de virus" detectada a l'illa, segons un comunicat.

L'estació de King Cross es va omplir de ciutadans després que el govern britànic va anunciar el confinament de Londres (Reuters/Toby Melville)


Els Països Baixos ho apliquen des de les sis del matí d'aquest diumenge fins a l'1 de gener, mentre estudien ampliar-ho a altres mitjans de transport.

També s'hi han afegit, des de les 00.00 de dilluns, Alemanya i Àustria, que suspenen els vols amb la Gran Bretanya.


França, tal com explica el primer ministre francès, Jean Castex, suspendrà, la matinada de dilluns, tots els enllaços amb el Regne Unit durant 48 hores i de tots els mitjans de transport:


Una mesura similar a la que ha pres Bèlgica, que suspendrà els vols i els trens amb el Regne Unit, en principi durant aquest dilluns.

A Irlanda, la suspensió dels vols i les comunicacions marítimes està prevista només fins dimecres, segons han decidit els tres partits de la coalició de govern.

A Itàlia, el ministre d'Afers Estrangers, Luigi Di Maio, ha dit que tenen "l'obligació de protegir els italians" i ha afegit que estan "a punt de firmar amb el ministre de Sanitat la suspensió de vols amb la Gran Bretanya".


Segons la televisió publica sueca SVT, Suècia també està preparant les restriccions dels viatgers provinents del Regne Unit. Una mesura que entrarà en vigor "com més aviat millor", tal com ha dit el seu ministre de l'Interior Mikael Damberg.

Israel ha ampliat la prohibició de viatges, no només des del Regne Unit, sinó també des de Dinamarca i Sud-àfrica, on també s'han detectat casos de Covid "problemàtics". A més a més, els israelians que tornin des d'aquests tres països hauran de fer quarantena en uns hotels especials, segons el "The Jerusalem Post".

També hauran de fer quarantena les persones que arribin a Grècia des del Regne Unit. Serà de set dies i no de tres, com s'aplica a la resta de països.

No només serà complicat sortir del Regne Unit per via aèria. La terminal de ferris de Dover ha tancat aquest vespre per les restriccions frontereres a França:

 


Espanya vol coordinació europea

Espanya, a diferència d'altres governs europeus, no cancel·larà vols al Regne Unit. Sí que es reforçarà, segons ha anunciat l'executiu espanyol, la verificació de proves PCR a aeroports i ports a les persones que vinguin del Regne Unit.

Ha demanat una "resposta coordinada" a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i al president del Consell, Charles Michel. En un comunicat, La Moncloa ha informat que "l'objectiu és protegir els drets dels ciutadans comunitaris des de la coordinació, evitant la unilateralitat", i, en cas contrari, "actuarà en defensa dels interessos i drets dels ciutadans espanyols".
 

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit al govern espanyol que "ha d'actuar ja per protegir els ciutadans enmig de la incertesa existent".

En aquesta línia, la presidència de torn de la Unió Europea, en mans encara d'Alemanya, ha convocat una reunió d'urgència dilluns del comitè de resposta de crisi a la UE sobre el coronavirus. L'únic punt a l'agenda serà analitzar la "coordinació de la UE en la resposta" a la nova soca del virus.

 


L'OMS demana més controls

La variant del coronavirus podria estar infectant ciutadans de diversos països europeus des de fa setmanes. Fora del territori britànic, l'Organització Mundial de la Salut té coneixement de nou casos a Dinamarca, un als Països Baixos i un a Austràlia.

L'OMS ha fet una crida a "reforçar els controls" als països europeus a causa de la variant del coronavirus "abans de saber més sobre els riscos que comporta".

Globalment, l'OMS recomana "que tots els països augmentin les seves capacitats de seqüenciació del virus Sars-CoV-2 quan sigui possible i que comparteixin dades internacionalment, especialment si s'identifiquen les mateixes mutacions problemàtiques".

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut