Els moviments del jutge García-Castellón per excloure el cas Tsunami de la llei d'amnistia

La causa, que feia quatre anys que estava parada als jutjats, es va reactivar a l'octubre, amb els acords d'investidura de Sánchez i l'avanç en les negociacions de la llei d'amnistia

RedaccióActualitzat

Dimarts, el Congrés votarà el text de la llei d'amnistia. Una proposta jurídica que, des que es va veure que podia tirar endavant, ha fet que es reactivin causes judicials contra l'independentisme que feia anys que estaven adormides als jutjats.

Una d'aquestes causes és la de Tsunami Democràtic, que investiga el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, que també va instruir els casos contra els CDR. A Tsunami se l'investiga per les massives mobilitzacions de protesta contra la sentència del procés, sobretot les de l'aeroport del Prat i el tall de l'AP-7 a la Jonquera.

Tsunami Democràtic, que encara té pàgina web oberta, va néixer el setembre del 2019 com una campanya per donar resposta a la sentència a través de la lluita no-violenta. Pel jutge García-Castellón, però, Tsunami seria una organització estructurada, jerarquitzada i amb vocació de permanència, dirigida per diverses persones i rols, que tenia com a finalitat "subvertir l'ordre constitucional, desestabilitzar econòmicament i políticament l'Estat i alterar greument l'ordre públic mitjançant la mobilització social massiva".

En els últims mesos, Manuel García-Castellón no només ha reactivat la causa, sinó que també ha ampliat les persones acusades i els delictes que se'ls imputen i la seva gravetat, perquè no puguin quedar inclosos en la nova llei d'amnistia.

Aquests són els passos que ha anat fent el magistrat, en paral·lel a les negociacions de la llei d'amnistia:


Octubre del 2023: Vox entra al cas Tsunami

Adormida des de fa quatre anys, la causa de Tsunami es reactiva i el jutge accepta l'entrada de Vox com a acusació popular. Un pas important per tirar endavant un cas del qual la Fiscalia discrepa. Fa setmanes que PSOE i els partits independentistes negocien discretament el redactat d'una llei de la qual encara no se saben els detalls.


Puigdemont i Rovira, imputats per terrorisme, coincidint amb l'acord PSOE-ERC-Junts per la investidura de Sánchez

El novembre del 2023 el cas Tsunami agafa una nova dimensió quan el jutge decideix incloure Carles Puigdemont i Marta Rovira com a investigats per terrorisme. Durant aquesta setmana, el PSOE i els partits independentistes arriben als acords per a la investidura de Pedro Sánchez i els escenifiquen, primer Esquerra i més tard Junts.


Es registra la llei i el jutge de Tsunami afegeix noves derivades al cas

Un cop conegut que el delicte de terrorisme està inclòs a l'amnistia, en registrar-se el text al Congrés, el jutge Manuel García Castellón mou fitxa i planteja atribuir a Tsunami tesis fins no conegudes fins ara.

El magistrat insisteix a incloure un mort a la causa, el turista francès que va tenir un atac de cor a l'aeroport, malgrat que no consta en l'atestat policial d'aquella jornada i que tant Aena com l'ambaixada francesa i l'informe del SEM --el Sistema d'Emergències Mèdiques-- la desvinculen de les protestes.

Protesta als accessos de l'aeroport del Prat després de la sentència del procés (Albert Gea/Reuters)

També assenyala un possible delicte electoral o contra l'Estat i demanarà informació a l'OTAN --entre d'altres-- sobre l'afectació aèria. Unes derivades que encaixarien en les excepcions de la llei d'amnistia.

A partir del mes de desembre, l'activitat del jutge del cas Tsunami disminueix dràsticament. Aleshores diversos investigats fan peticions per apartar-lo de la causa per falta d'imparcialitat. Mentre no es resolen, al capdavant del seu jutjat hi ha una jutge substituta. Cap de les peticions acabarà prosperant.


Esmenes a llei d'amnistia: El jutge afegeix vulneració drets humans

Els partits fan retocs a la llei per superar els entrebancs i el jutge respon. A la causa de Tsunami ara vol incloure la violació de drets humans ---com la vida o la integritat física-- amb relació a dos policies nacionals ferits.

Una tesi que deixaria l'expresident Puigdemont, la secretària general d'ERC Marta Rovira i una desena d'implicats fora de l'amnistia en ser, precisament, una de les excepcions a la llei pactades entre PSOE, Esquerra i Junts un dia abans.

L'endemà, el jutge, a més, planteja atribuir a Tsunami la intenció d'actuar contra el rei Felip VI.

 

ARXIVAT A:
JudicialJudici procésAudiència NacionalTsunami Democràtic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut