Els agents reclamen, en total, 1,2 milions d'euros

Els mossos que van abatre els terroristes del 17A demanden la Generalitat

Són els dos agents que van matar cinc terroristes al passeig marítim de Cambrils i els dos que van abatre Younes Abouyaaqoub a Subirats

Redacció/EFEActualitzat

Els quatre mossos d'esquadra que van abatre els terroristes que van perpetrar els atemptats del 17A a Barcelona i Cambrils han presentat una demanda per reclamar que la Generalitat els indemnitzi amb 1,2 milions en total per les seqüeles psicològiques que van patir.

La demanda s'ha presentat als jutjats contenciós de Barcelona després que el Departament d'Interior els ha denegat, per silenci administratiu, les indemnitzacions que van sol·licitar el desembre passat. Ho ha explicat a TV3 José Antonio Bitos, que és l'advocat:

"No tenim resposta i no ens queda res més que anar al contenciós administratiu. Han estat víctimes d'un atemptat i són víctimes perquè han d'anar pidolant pels tribunals els drets que els són propis i se'ls han de reconèixer."

Els agents, que van ser reconeguts com a víctimes del terrorisme pel Ministeri d'Interior, arrosseguen diferents seqüeles psicològiques --que en el cas d'un dels policies ha estat moitu perquè se li declari la incapacitat permanent per exercir la seva professió-- després d'abatre a trets els membres de la cèl·lula terrorista.

Els demandants són dos agents que van matar la nit del 17A els cinc terroristes que van irrompre armats al passeig marítim de Cambrils, on van atropellar mortalment una dona, i dos que dies més tard van abatre a trets a Subirats Younes Abbouyaaqoub, el terrorista que va fugir després d'atropellar mortalment 14 persones a la Rambla.

La demanda, que avança el diari El País, exposa que els agents van tenir lesions i seqüeles arran de la seva actuació i del "fet traumàtic" que van viure, principalment estrès posttraumàtic sever i reacció aguda a l'estrès, per la qual cosa van arribar a estar mesos de baixa.

En concret, el lletrat dels agents, José Antonio Bitos, del sindicat USPAC, exigeix indemnitzacions pels danys i perjudicis que van patir els policies i dels quals no poden ser indemnitzats pels autors dels atemptats, atès que tots han mort i només van ser condemnats altres supervivents de la cèl·lula no relacionats amb els atacs de Cambrils i Barcelona.

Aquesta situació, sosté l'advocat, "no pot comportar la frustració de la reparació íntegra del dany patit per l'agent de l'autoritat", ja que és "la ciutadania" a qui els policies serveixen la que ha d'assumir-ho, "com a conseqüència directa de la protecció que la societat rep a canvi".

La demanda es remet a una sentència del Suprem, que reconeix que els funcionaris que tenen lesions o perjudicis en acte de servei han de ser indemnitzats, i a una instrucció que la Direcció General de la Policia de la Generalitat va aprovar el febrer del 2022 en el mateix sentit.

 

ARXIVAT A:
TerrorismeJudicialPolicialAtemptats Barcelona Cambrils
Anar al contingut