El 155 de Rajoy vol garantir una "informació veraç" a TV3 i Catalunya Ràdio

RedaccióActualitzat

L'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya podria afectar els mitjans de comunicació públics. Ho ha explicat el mateix president espanyol, Mariano Rajoy, en la roda de premsa en què ha esbossat les mesures.

A preguntes dels periodistes, Rajoy ha dit:

"Les responsabilitats que ara tenia el govern de la Generalitat en els mitjans de comunicació ara passaran a tenir-les els nous gestors."

Un dels punts de l'acord del Consell de Ministres especifica, sense fer referència explícita als mitjans de comunicació, que "les estructures orgàniques i dels organismes, ens i entitats vinculades o dependents del govern de la Generalitat" queden subjectes també als "òrgans o autoritats creades o designades pel govern de la nació en substitució d'aquests".

I afegeix:

"En aquestes previsions s'inclou en tot cas l'exercici de la potestat d'organització, modificació, creació o extinció de les entitats i els organismes públics creats per la llei."

Els mitjans de la Corporació Catalunya de Mitjans Audiovisuals depenen orgànicament del Departament de Presidència de la Generalitat, malgrat que els nomenaments dels seus principals directius són competència del Parlament de Catalunya.

A més d'aquest punt, l'acord del Consell de Ministres inclou que els nous comandaments que designi el Govern espanyol a la Generalitat tindran també la missió de garantir la "transmissió d'una informació veraç, objectiva i equilibrada" als mitjans públics de comunicació, tot recordant la regulació que els afecta i que, de fet, és la mateixa que ja està regint l'activitat de TV3 i Catalunya Ràdio des de fa anys.

La condemna del Col·legi de Periodistes de Catalunya

El Col·legi de Periodistes de Catalunya dona per feta la intervenció de TV3 i Catalunya Ràdio i l'ha rebutjat en una piulada al seu perfil de Twitter:

ARXIVAT A:
Article 155
Anar al contingut