Els menors trans també podran canviar-se el DNI (Pexels)
Madrid

Els menors transsexuals podran canviar de gènere al DNI si tenen "prou maduresa"

Fins ara la llei permetia que ho fessin només els majors d'edat, però el TC ha anul·lat l'article amb la restricció

Actualitzat

El Tribunal Constitucional avala que els menors "amb prou maduresa" i que es trobin en una situació de transsexualitat estable puguin sol·licitar el canvi de gènere al Registre Civil i, per tant, també al DNI.

Els magistrats han decidit anul·lar l'article que permetia modificar el sexe al Registre Civil però ho limitava als majors de 18 anys. Ara ho podran demanar també els "menors emancipats", és a dir, els que es trobin en una situació de "suficient maduresa" i de transsexualitat "estable".

La decisió del TC de modificar l'article de la llei de 2007, que regula el canvi de sexe en els registres civils, s'ha pres per no vulnerar "el principi de desenvolupament de la personalitat i del dret a la intimitat". Ha comptat amb el vot contrari de dos magistrats. El canvi arriba després de molts mesos de debat al TC i després que el Tribunal Suprem hi enviés una qüestió d'inconstitucionalitat.

A partir d'ara, no permetre que els menors trans que compleixin els requisits es registrin en el DNI amb el seu nou sexe serà il·legal.  

 

 

Requisits per demanar el canvi de gènere

Al sol·licitant que demani el canvi de sexe al Registre Civil se li ha d'haver diagnosticat disfòria de gènere i ha d'acreditar-ho amb informes mèdics o psicològics. A banda, ha d'haver rebut tractament mèdic durant almenys 2 anys per "acomodar" les seves característiques físiques, sempre que l'edat i la salut ho permetin. La llei no exigeix, però, haver passat per cirurgia de reassignació sexual.

El canvi de nom també ha estat fins ara un procediment dificil per a les persones transsexuals, a causa de les diferents interpretacions que es podien fer de la llei. Ara s'estableix que els majors d'edat o els menors emancipats hauran de declarar a l'encarregat del Registre Civil, o mitjançant un document públic, que "se senten del sexe corresponent al nom sol·licitat".

L'Associació de Famílies de Menors Transsexuals Chrysallis calcula que 500 menors a Espanya estan esperant per poder sol·licitar el canvi de nom.

Durant la passada legislatura, el Parlament espanyol va començar a tramitar una iniciativa per despatologitzar "la incongruència de gènere" i permetre el canvi de nom i gènere al Registre Civil simplement expressant la voluntat de fer-ho, també els menors. Amb la convocatòria d'eleccions la iniciativa va quedar encallada i haurà de reiniciar el tràmit de bell nou.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
Anar al contingut