En marxa l'evacuació de civils del Donbass cap a Rússia acordada amb el Kremlin

Ucraïna nega que planegi cap acció contra la població de Donetsk o Lugansk i la diplomàcia europea demana que s'aturi "la violència i els discursos tòxics"

Actualitzat

Continua l'escalada de tensió a Donetsk i Lugansk, les dues províncies situades a l'est d'Ucraïna i controlades pels rebels prorussos.

Ja ha començat l'evacuació de dones i nens cap a la regió russa més propera, una operació que es fa amb l'acord del Kremlin.

Vladímir Putin ha donat l'ordre que s'acullin les persones del Donbass que vagin arribant, que se'ls entreguin 10.000 rubles, uns 115 euros, i que es preparin refugis per acollir-los.

Els líders de les autoproclamades República de Donetsk, Denís Puixilin, i República de Lugansk, Leonid Pàssetxnik, havien anunciat l'evacuació "massiva" de ciutadans a territori rus per por a un atac imminent des d'Ucraïna.

Segons l'agència de notícies russa TASS, Puixilin ha dit que s'han "creat les condicions per a un trànsit ràpid en els punts de control". Al mateix temps, Denís Puixilin ha fet una crida a tots els homes capaços de portar una arma a "defensar la seva terra".

Dues persones inspeccionen el cotxe que ha esclatat al centre de Donetsk (Reuters/Aleksandr Ermotxenko)

Donetsk va informar divendres de l'explosió d'un vehicle prop de la seu del govern de l'autoproclamada república, sense que s'hagin donat més detalls.

Dijous va ser un dia crític, hi van haver enfrontaments, atacs amb morter, explosions i intercanvi de trets en enfrontaments entre tropes de tots dos bàndols.

Diversos autocars preparats a Donetsk per evacuar ciutadans cap a Rússia
Diversos autocars preparats a Donetsk per evacuar ciutadans cap a Rússia (Reuters/Aleksandr Ermotxenko)


Ucraïna nega que planegi cap atac al Donbass

El ministre de Defensa ucraïnès ha negat que Kíev planegi cap acció violenta contra la població de Donetsk o Lugansk. L'exèrcit ucraïnès acusa els separatistes prorussos de disparar contra un punt de control de Lugansk divendres al migdia quan passava un comboi humanitari de la Creu Roja format per quatre vehicles. Segons el cap de les forces armades d'Ucraïna, l'atac s'hauria fet amb metralladores, morters i llançagranades des de la localitat de Vessiólaia Gorà. L'atac no hauria provocat víctimes.

Les milícies prorusses també acusen Ucraïna de diversos atacs, entre els quals un amb artilleria contra una zona residencial del nord de Lugansk. Acusen l'exercit ucraïnès de cometre "una flagrant violació de l'armistici, en particular per fer ús d'armament pesant".

 


L'ONU ha fet una altra crida per intentar frenar aquesta nova escalada de violència. Segons l'organisme internacional, més de 14.000 persones han mort en el conflicte des que Rússia es va annexionar el 2014 la península de Crimea.

A Brussel·les veuen l'anunci de l'evacuació de població civil cap a Rússia com a "part d'una narrativa de guerra" i neguen que Ucraïna estigui preparant una ofensiva al Donbass. La diplomàcia europea demana que s'aturi "la violència i els discursos tòxics". Amb més de 100.000 militars russos desplegats prop de les fronteres amb Ucraïna, els governs occidentals temen que Rússia busqui un incident que li serveixi d'excusa per justificar una invasió.

La Unió Europea amenaça amb fortes sancions econòmiques a Rússia si hi ha "un atac militar" a Ucraïna. Unes sancions que Brussel·les diu que s'aplicarien "en qüestió de dies, no setmanes".

Segons les autoritats de Donetsk s'evacuarà primer els nens, dones i persones grans
Segons les autoritats de Donetsk s'evacuarà primer els nens, dones i persones grans (Reuters/Aleksandr Ermotxenko)
ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut