Uns treballadors tallen arbres cremats
Uns treballadors tallen arbres cremats en un incendi a l'illa d'Eubea, Grècia (Reuters/Alkis Konstantinidis)

Els incendis forestals van cremar una superfície equivalent a Mallorca el 2020 a la UE

El 2021 porta camí de ser el pitjor any de la història perquè, fins ara, ja s'han cremat unes 500.000 hectàrees

L'any passat es van cremar a la Unió Europea 340.000 hectàrees de boscos, una superfície gairebé equivalent a l'illa de Mallorca.

Així ho assenyala l'Informe anual sobre incendis forestals a Europa, l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica, que ha presentat aquest divendres el Centre Comú de Recerca (JRC) de la Comissió Europea.

El 2019 va ser, pel que fa als incendis forestals, el pitjor de la història a la UE. El 2020, sense superar-lo, també va contemplar una gran superfície afectada. I en el que portem de 2021 ja s'han cremat unes 500.000 hectàrees, cosa que el situarà per sobre dels dos anteriors.

Més de nou de cada deu incendis a la UE són causats per l'activitat humana. Per això, l'informe assenyala la necessitat de campanyes d'educació i sensibilització.


Efectes de l'escalfament global

Però, a més, l'escalfament global comporta que el risc hagi augmentat, com explica Mariya Gabriel, comissària d'Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut i responsable del Centre Comú de Recerca:

"Des del 2016, els incendis sense precedents que s'han donat a tot el món mostren un comportament i una intensitat que no havíem vist mai fins ara."

Un altre efecte de l'escalfament global és que les temporades d'incendis són més llargues i hi ha megaincendis intensos i de propagació ràpida, en els quals els recursos tradicionals queden curts.

Els incendis ja no afecten només els estats meridionals ni es produeixen sobretot a partir del juny, com era tradicional. El 2020 hi va haver un gran nombre de focs en la primera meitat de l'any: a l'hivern en el delta del Danubi i els Pirineus i a la primavera sobretot a la regió dels Balcans.

Com el 2019, Romania va ser el país més damnificat, seguit de Portugal, Espanya i Itàlia. I els incendis van afectar greument les zones protegides Natura 2000, les reserves de biodiversitat de la UE: es van cremar 136.331 hectàrees, que aproximadament suposen el 40 % de la superfície cremada total.

 

ARXIVAT A:
IncendisEcologiaCrisi climàtica
Anar al contingut