Girona

Els fòssils de vaca marina descoberts a Girona podrien ser els més antics d'Europa

Els fòssils, que tenen 40 milions d'anys, pertanyen a una espècie que es troba en perill d'extinció

Actualitzat

Als carrers de Girona, un geòleg es va fixar el 2016 en un parell de rajoles curioses. Ara s'ha descobert que aquelles rajoles, de 40 milions d'anys d'antiguitat, són d'un valor incalculable. Tant que podrien ser els fòssils més antics d'Europa.

El maig del 2016, Roger Mata, investigador i geòleg de Girona, va descobrir les restes d'un animal en dues lloses d'un paviment d'un carrer de Girona. Després de la troballa va decidir penjar el contingut a les xarxes socials fins que es va saber que eren les restes d'una vaca marina de fa més de 40 milions d'anys.

A partir d'aquest fet, un grup d'investigadors va decidir indagar en la història de les restes d'aquest fòssil, que pertanyien al crani i a la mandíbula d'una vaca marina.

Tal com ha explicat Mata, és la primera troballa d'un mamífer en perill d'extinció:

"És la primera vegada que es troba les restes fòssils d'un mamífer marí específicament el crani i la mandíbula, en els carrers, en el paviment d'un carrer de Girona."

 

 

Un fòssil del Bages

Les dues lloses on s'han descobert les restes fòssils provenen d'una pedrera del Bages. En aquests casos les restes se solen llençar com a peces amb tares, però aquestes concretes van arribar a formar part del paviment de la ciutat de Girona als anys 90.

La sort va provocar que les restes no es desgastessin i un geòleg de la ciutat s'hi fixés i pengés la descoberta a la xarxa. A partir d'aquest moment, els investigadors del Museu d'Història de Berlín s'hi van interessar i van participar en una investigació conjunta amb els experts de la ciutat.

 

 

L'Ajuntament de Girona ha anunciat que instal·larà una reproducció en 3D del fòssil en el mateix punt on es van trobar les restes de l'animal. D'aquesta manera, l'espècie en perill d'extinció tindrà un lloc d'honor a la ciutat.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut