L'atac l'hauria produït un dron que ha causat sis morts i nombrosos ferits (Reuters)

Els escenaris que obre la mort del número dos de Hamas al Líban en un atac amb dron

El líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, compareixerà avui en públic i haurà de dir si respon i de quina manera

RedaccióActualitzat

La mort d'un dels principals líders de Hamas, Saleh al-Arouri, en territori libanès podria encetar un nou capítol en la guerra entre Israel i Palestina. L'atac amb dron, la precisió del projectil i la presència d'al-Arouri fan pensar en una operació d'intel·ligència militar que Hamas i el primer ministre del Líban atribueixen a l'exèrcit israelià.

Si es confirma l'autoria, seria el primer atac obert i directe d'Israel a la capital libanesa des de la guerra del 2006, un fet que podria obrir les portes a un increment de la tensió a la frontera entre l'executiu de Netanyahu i el Líban i que podria augmentar el perill d'expansió del conflicte més enllà de la Franja de Gaza.

I és que Hezbollah, la milícia xiïta que controla la zona al sud de Beirut i aliada de Hamas, havia advertit que un atac en sol libanès era una línia vermella. Ara, després de l'acció, el grup armat ha assegurat que "no quedarà sense resposta o càstig" i amenacen que la resistència té "el dit al gallet".

Així mateix, Hezbollah i l'estat jueu estan embrancats en un intens foc creuat a través de la frontera entre els dos països des de tan sols un dia després de l'esclat de la guerra de Gaza, una violència que fins ara no havia anat més enllà d'un radi de més de 50 quilòmetres de la divisòria.

Aquest fet podria canviar aquest dimecres, quan comparegui Hassan Nasrallah, líder de Hezbollah. S'espera que Nasrallah determini si hi haurà resposta del grup armat i de quina magnitud. D'aquesta manera, es plantegen tres possibles escenaris.
 

Els tres escenaris que s'obren

El primer, que aquest fet incendiï encara més la frontera entre el Líban i Israel, on actualment hi ha un front de guerra de baixa intensitat. Aquesta opció és la més probable i la menys compromesa, i mantindria el conflicte més o menys en els paràmetres actuals.

Aquest dimecres compareixerà Hassan Nasrallah, líder de Hezbollah (Reuters)

Una altra possibilitat és que Hezbollah opti per atacar Israel més enllà de la franja al voltant de la frontera i bombardegi obertament ciutats de l'estat jueu. En aquest cas, Tel-Aviv es veuria obligada a respondre i la guerra ja seria un conflicte bilateral, obert i a la vista entre l'executiu de Netanyahu i una milícia que controla territori com Hezbollah.

El tercer escenari és l'extensió regional amb la implicació de la gran potència xiïta de l'orient: l'Iran. Això suposaria obrir la capsa de pandora. Ara per ara, però, és difícil de veure quin incentiu pot tenir l'Iran per incendiar la zona i, per tant, seria una opció menys probable.

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGuerra a Gaza
Anar al contingut