Els centres comercials reobren dilluns i el confinament serà comarcal des de divendres

El Procicat ha aprovat aquests canvis, que inclouen l'ampliació dels aforaments en activitats culturals i religioses

RedaccióActualitzat

El Pla Territorial de Protecció Civil, el Procicat, ha aprovat aquest dissabte el relaxament d'algunes de les restriccions del tram 1 de la desescalada per la pandèmia de Covid-19.

La principal mesura és que a partir d'aquest dilluns podran obrir els centres comercials a l'aire lliure i els tancats amb un aforament màxim del 30% garantint sempre el control dels accessos i les condicions de ventilació.


 

A més, el Procicat ha decidit que el tancament perimetral del cap de setmana passi a ser de municipal a comarcal a partir de divendres que ve. Es mantenen, però, les restriccions per entrar i sortir de Catalunya.


 

Fins a 1.000 persones en activitats culturals

Pel que fa a les activitats culturals, el Procicat ha decidit mantenir els aforaments al 50% amb un màxim de 500 persones com a norma general.

Però aquest límit, que havia estat criticat per institucions com el Liceu de Barcelona, es podrà ampliar fins a 1.000 persones sempre que es pugui garantir la ventilació reforçada del local.


 

Responsables del Departament de Salut havien dit durant la setmana que aquesta ampliació de l'aforament només es podia fer en el pas al tram 2, però que la decisió depenia de "l'evolució dels indicadors epidemiològics".

Declaració responsable

Per poder fer aquesta ampliació d'aforament s'haurà de presentar una declaració responsable al Departament de Cultura i a l'ajuntament on es faci l'activitat.

Aquesta declaració responsable haurà de detallar les característiques dels sistemes de ventilació i els controls d'accessos i mobilitat dins del local.

Poques hores després que s'hagi sabut el relaxament de les restriccions, els responsables del Liceu han anunciat que aquest dilluns ja obrirà:

 

El Liceu de Barcelona durant un assaig de "La traviata" (ACN)

1.000 persones també en actes religiosos

Pel que fa als actes religiosos i cerimònies com casaments i funerals, l'aforament es manté en el 30% que estava estipulat, i un màxim de 500 persones, però també es podrà ampliar.

L'ampliació podrà ser igualment fins a 1.000 persones si és a l'aire lliure o si es garanteix una ventilació reforçada. El permís caldrà demanar-lo també amb una declaració responsable.



 

Roda de premsa desconvocada

La reunió del Procicat per a l'actuació en pandèmies per prendre aquestes decisions s'havia anunciat per aquest dijous, però es va anar postposant.

Aquest divendres estava previst que hi participessin, entre altres, el vicepresident Pere Aragonès i els consellers Meritxell Budó, Miquel Sàmper, Alba Vergés, Damià Calvet i Josep Bargalló.

A la una del migdia d'aquest divendres es va convocar una roda de premsa amb Sàmper, a més de Sergi Delgado de Protecció Civil, Joan Carles Molinero per part dels Mossos, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, i el coordinador de seguiment de la pandèmia, Jacobo Mendioroz.

La convocatòria es va endarrerir a la tarda, finalment es va desconvocar i fonts del govern van emplaçar a dissabte, però amb la possibilitat que les restriccions quedessin intactes fins el 21 de desembre.

Finalment les decisions preses s'han fet públiques aquest dissabte al matí amb una nota de premsa.

Recuperar activitats de manera segura

El subdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergi Delgado, ha dit que s'han relaxat les restriccions malgrat que la situació epidemiològica no permet passar al tram 2 de la desescalada.

Entrevistat aquest dissabte al canal de notícies 324, Delgado ha assegurat que s'estan esforçant per recuperar el màxim d'activitats possibles:

"Si les dades no permeten el canvi de tram, des d'un àmbit tècnic nosaltres, conjuntament amb Salut, seguirem treballant per buscar elements de viabilitat i de solució perquè les activitats econòmiques i socials es puguin recuperar d'una forma segura, encara que sigui parcialment."

El subdirector de Protecció civil, Sergio Delgado, aquest dissabte entrevistat al 324

De tota manera, ha insistit molt a demanar als ciutadans que evitin les situacions de risc, com estar massa estona en un lloc tancat i poc ventilat.


20 litres d'aire per segon i per persona

Pel que fa a l'exigència de reforçar la ventilació de centres comercials i espais públics tancats en general, Delgado ha concretat el criteri principal que s'ha de complir: renovar l'aire a un ritme de 20 litres per segon i per persona:

"Estem demanant la màxima ventilació possible fixada en la legislació vigent, per posar una referència, és la que es demana per hospitals, 20 litres d'aire per segon i per persona. És una referència tècnica que qui pot treballar-la són les empreses autoritzades."

És una renovació d'aire que ha de servir per frenar la ruta principal per la qual es contagia el coronavirus, que són els aerosols que exhalem les persones per la boca.


Els accessos als centres comercials

Delgado ha insistit que als centres comercials se'ls demana el mateix que a la resta del comerç, i que no han pogut obrir fins ara perquè calia solucionar "la mobilitat que tenen associada":

"El que hem fet des d'un àmbit tècnic és treballar aquests elements de garantia de controls d'accessos i de ventilació reforçada perquè puguin reobrir."

En referència als ajornaments de la reunió del Procicat, Delgado ha dit que el motiu ha estat el "debat tècnic", que ha assegurat que sempre ha estat "constructiu" i per trobar solucions.

Dilluns, centres comercials

Per la seva banda, els centres comercials esperen poder obrir amb relativa normalitat aquest dilluns, amb el màxim de botigues ja en funcionament.

Ho ha dit el portaveu de l'Associació Espanyola de Centres Comercials a Catalunya, Víctor Garcia, que ha afegit que feia força dies que ho demanaven:

"Nosaltres per la nostra activitat i per la nostra llicència ja tenim una gestió de la qualitat de l'aire en tots els centres tancats i tenim unes normatives molt exigents. Per tant, tenim la capacitat de fer aquesta regeneració de l'aire, ja sigui via el sistema forçat d'extracció com de formes naturals."

També entrevistat al 324, Garcia ha admès que hauran de reforçar els serveis de seguretat per controlar les limitacions d'aforament, però que no els suposarà cap problema.

Víctor Garcia, portaveu a Catalunya de l'Associació Espanyola de Centres Comercials, aquest dissabte al 324

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut