Eleccions a Colòmbia: Gustavo Petro, primer president d'esquerres de la història del país

L'exguerriller i economista ha superat per un estret marge el candidat de la dreta, Rodolfo Hernández, que no ha trigat a reconèixer la derrota

RedaccióActualitzat

L'exguerriller i economista de 62 anys Gustavo Petro presidirà Colòmbia després de guanyar les eleccions amb una de les taxes de participació més altes dels últims anys, i serà el primer president d'esquerres de la història del país.

Els resultats han estat força ajustats: Petro ha guanyat amb el 50,44%, 11.281.013 vots, davant del candidat de la dreta, Rodolfo Hernández, amb el 47,31%, 10.580.412 vots.

La participació ha estat del 58,09%, la més alta en totes les eleccions del segle XXI, i per tant amb una abstenció del 41,91%.

Gustavo Petro en el primer discurs després de la victòria, aquest diumenge a Bogotà (Reuters)

Un president d'esquerres després de 200 anys de presidents de dretes

Era el tercer intent de Gustavo Petro d'aconseguir la presidència de Colòmbia per a l'esquerra, una fita que situa el país en un gir històric, similar al que fa pocs mesos ja va fer Xile.

El nou president prendrà possessió el 7 d'agost i succeirà l'actual president, Iván Duque, que serà l'últim d'una llarguíssima sèrie ininterrompuda de més de 200 anys de presidents de dretes.

Milers de persones celebrant la victòria de Gustavo Petro, aquest diumenge a la plaça de Bolívar, a Bogotà (Reuters)

Mai l'esquerra colombiana havia aconseguit accedir a la Casa de Nariño, la seu de la presidència del país a Bogotà, però el nou president no ho tindrà gens fàcil, perquè al Congrés no té majoria i haurà de buscar aliances amb altres forces polítiques.

L'encara president Duque ja ha trucat a Petro per felicitar-lo i el president dels empresaris colombians, Bruce Mac Master, ja li ha posat deures:

"Després d'una campanya tan dura, tan polaritzada i agressiva, serà feina de tots, però sobretot del president com a líder de la nació, construir ponts, construir ambients de diàleg i conversa."

Els nous president i la vicepresidenta de Colòmbia, aquest diumenge envoltats de seguidors a Bogotà (EFE)

"El que ve és un canvi de veritat"

En el seu primer discurs, Petro ha dit que ara comença el canvi i ha proposat un gran acord nacional per superar les divisions, i ha parlat de "respecte" i de "veritat":

"Aquí el que ve és un canvi de veritat, un canvi real, en això comprometem l'existència, la vida mateixa, no trairem aquest electorat que el que ha cridat al país, el que ha cridat precisament a la història, és que a partir d'avui Colòmbia canvia, que Colòmbia és una altra."

Petro ha parlat també de pactes, de capitalisme social i de llibertat per als detinguts durant les revoltes socials de l'any passat.


Una vicepresidenta afrocolombiana

El nou president ha estat aclamat pels seus seguidors, però potser encara ho ha estat més l'ambientalista afrocolombiana Francia Márquez, que serà la seva vicepresidenta.

La vicepresidenta electa de Colòmbia, Francia Márquez, aquest diumenge després de la victòria a les eleccions (EFE)

"Que les institucions siguin fermes"

El gran derrotat ha estat el candidat de dretes, Rodolfo Hernández, considerat populista, que ha admès la victòria de Petro acceptant els resultats:

"Accepto el resultat com ha de ser si desitgem que les nostres institucions siguin fermes."

Enginyer de 77 anys i exalcalde de Bucaramanga, Hernández ha estat la sorpresa d'aquestes eleccions, després que en la primera volta va passar al davant de polítics amb més recorregut, com Federico Gutiérrez o Sergio Fajardo.

Ho va aconseguir amb un discurs de lluita contra la corrupció que va convèncer molts colombians, però no n'ha tingut prou per superar Petro en la segona volta.

Gustavo Petro i Francia Márquez, president i vicepresidenta electes de Colòmbia, aquest diumenge celebrant la victòria (EFE)
ARXIVAT A:
Colòmbia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut