El TSJC insta a perseguir Torra per desobediència, ara per la pancarta pel 10N
El president de la Generalitat, Quim Torra, compareix al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya 
Barcelona

El TSJC insta a perseguir Torra per desobediència, ara per la pancarta pel 10N

RedaccióActualitzat

El TSJC ha activat la via perquè Torra hagi d'afrontar un segon judici per desobediència per les pancartes al Palau en període electoral. Ara per la repetició de les generals, les del 10N.

Es refereix ara al període previ a les últimes eleccions del 10 de novembre. La sala penal ha de rebre la petició que li ha fet la contenciosa de mirar-se el cas per si Torra ha desobeït.

A partir d'ara, la causa se la mirarà la sala penal per si hi ha delicte.

El president, a través d'una piulada, diu que el TSJC hauria d'instar el Suprem a "la immediata llibertat de Cuixart i Sánchez", després de l'informe d'Amnistia Internacional i a "demanar la nul·litat de la sentència":

 

Recapitulem. Pancarta i els llaços grocs

Torra manté la pancarta dels presos i exiliats a Palau després de convocar-se les eleccions. El 29 de setembre dos treballadors del Palau de la Generalitat van sortir al balcó i van treure la pancarta a favor dels presos i exiliats que penjava a la façana. Ho van fer en compliment de l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que poc abans havia enviat un requeriment a la direcció dels Mossos. El cantant Lluís Llach, l'actriu Sílvia Bel, el periodista Antonio Baños i l'activista Teresa Casals, de la plataforma Som Escola, van penjar-ne una de nova a favor de la "Llibertat d'opinió i d'expressió".

El 2 d'octubre la JEC insta el president de la Generalitat, Quim Torra, a retirar els llaços grocs i les banderes estelades que hi ha a edificis públics.

L'associació Impulso Ciudadano el demanda per la via contenciosa i demana la retirada immediata.

La Generalitat hi presenta recurs argumentant la llibertat d'expressió i manté la pancarta.

Ara els jutges li responen així: dient-li que la pancarta i el llaç són inevitablement partidistes, que pot fer ús de la llibertat d'expressió d'altres maneres i que, a partir d'ara, la causa se la mirarà la sala penal per si hi ha delicte.

En un acte, que compta amb el vot particular d'un dels quatre magistrats, el TSJC resol deduir testimoni contra Torra davant la sala penal de l'alt tribunal per no haver tret la pancarta, dins el termini de 48 hores que li va donar per fer-ho.

Si aquest procés penal tirés endavant, aquesta seria la segona causa oberta a Quim Torra per negar-se a treure símbols de suport als polítics presos dels edificis públics dins dels terminis establerts, cosa que dilluns passat ja el va portar a judici davant el TSJC, en aquest cas per desobeir presumptament la Junta Electoral.

 

Judici per pancarta durant la campanya del 28A

El president de la Generalitat, Quim Torra, va comparèixer aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya acusat d'un delicte de desobediència per haver mantingut al balcó del Palau de la Generalitat la pancarta que textualment demanava: "llibertat presos polítics i exiliats" en període electoral de les eleccions del 28 d'abril.

"Vaig desobeir la JEC. Era impossible complir una ordre il·legal."

Torra va declarar durant 35 minuts sense respondre les preguntes de l'acusació popular ni les del ministeri fiscal. En resposta només a les preguntes de la defensa, va admetre que va desobeir perquè la JEC, segons ell, no és competent i tampoc és un òrgan superior al president de la Generalitat.

El president s'enfronta a 8 mesos d'inhabilitació.

ARXIVAT A:
Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut