Dos treballadors treuen la pancarta (ACN)

La Generalitat despenja la pancarta amb el llaç groc, per ordre del TSJC

El president Torra havia presentat un recurs, que va ser desestimat

RedaccióActualitzat

A dos quarts de quatre, dos treballadors del Palau de la Generalitat han sortit al balcó i han tret la pancarta a favor dels presos i exiliats que penjava a la façana. Ho han fet en compliment de l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que poc abans havia enviat un requeriment a la direcció dels Mossos:  

"Per tal que, de forma immediata, doni instruccions a les forces del seu comandament perquè procedeixin a retirar, de la façana del Palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume d'aquesta ciutat, la pancarta i el símbol que són objecte d'aquest procés (llibertat presos polítics i exiliats, en català i anglès, amb un llaç groc)."

 

La façana del Palau ja no té la pancarta penjada

 

La retirada de la pancarta es fa en compliment de la mesura cautelar acordada pel tribunal, arran d'una demanda presentada per Impulso Ciudadano, una associació liderada per l'exdiputat de Ciutadans al Parlament José Domingo.

Dijous, el TSJC va confirmar l'ordre, després de complir-se el termini de 48 hores que havia donat, i va desestimar el recurs que havia presentat el govern contra la mesura cautelar. El tribunal va argumentar que les mesures cautelars s'han de complir de manera immediata, encara que hi hagi un recurs presentat, i que des de dimarts som en període electoral i la Junta Electoral Central ja s'ha pronunciat sobre la presència de símbols en els edificis públics.
 

Altres recursos

Aquest divendres, a més, el president Torra ha presentat un document d'al·legacions a la Junta Electoral Central on defensa que el llaç groc és compatible amb la neutralitat ideològica de l'administració. Es mostra contrari a retirar la pancarta:

"Seria, per tant, imposar un silenci artificiós, contrari a la naturalesa intrínsecament política de les institucions públiques i a la seva directa connexió amb els valors i aspiracions de la societat a la qual representen."

 

El 18 de novembre, el TSJC jutjarà per desobediència Quim Torra per no haver fet cas de l'ordre de la Junta Electoral de retirar els llaços grocs del Palau de la Generalitat a la campanya de les eleccions generals del 28 d'abril. Els va acabar traient, però ja fora de termini.

Sobre les pròximes eleccions del 10N, també hi ha una denúncia de Ciutadans a la Junta Electoral Central perquè el govern retiri de tots els edificis públics les pancartes i els símbols a favor dels polítics empresonats o exiliats perquè els considera contraris al principi de neutralitat que han de mantenir les institucions en període electoral.

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàEleccions generals 2019-10N
Anar al contingut