Recurs "in extremis" de Torra a la Junta Electoral Central pels llaços grocs

La Junta Electoral respon i demana a Torra que enviï en castellà el recurs pels llaços

RedacccióActualitzat

Els edificis de la Generalitat ja han retirat els llaços grocs de les façanes, tal com ha ordenat la Junta Electoral Central. L'organisme havia fixat les 3 de la tarda com a termini màxim per retirar tots els símbols dels edificis públics. Coincidint amb el final del termini, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat un recurs, ja que no considera que sigui un organisme competent.

La Junta Electoral Central ha respost aquest mateix divendres a la Generalitat de Catalunya sobre el recurs. Ha demanat al govern que el torni a enviar redactat en castellà.


Els argument del recurs

A les al·legacions, el president sol·licita que dicti resolució per declarar nul·la la instrucció de la JEC. L'escrit també apel·la a la "llibertat d'expressió dels representants institucionals" encara que sigui en un període de campanya electoral.

El recurs considera que la Junta Electoral no és competent per prendre aquesta decisió. Aquest és l'escrit que ha presentat el president de la Generalitat:

 

En l'anterior període electoral, Torra va obviar els terminis i ha acabat acusat de desobediència i pendent d'un judici en què s'enfronta a la inhabilitació.

 

Recurs "in extremis"

El termini que ha donat la JEC perquè es despengin els llaços s'ha acabat a les 3 de la tarda, i insta els Mossos d'Esquadra a exercir una vigilància permanent perquè no hi hagi símbols que l'òrgan electoral considera partidistes.

La prohibició queda regulada a l'article 50.2 de la llei de règim electoral, que diu que no es poden fer servir imatges o expressions semblants o coincidents a les que fan servir els partits en les seves campanyes.

La Junta Electoral al·lega que la llei prohibeix, per a períodes com l'actual, l'ús d'"imatges o expressions utilitzades per alguna de les entitats polítiques que concorren a les eleccions.

Aquest matí ja s'havien despenjat tots els símbols de les façanes de les conselleries d'Agricultura, Exteriors, Empresa i Interior. En altres com Salut ja es van despenjar fa un parell de dies.

En algun cas, com a Cultura, han penjat al balcó un roser de color groc al seu lloc.

Segons fonts de presidència, ni el president ni el Govern han donat cap instrucció de retirar res, i el que s'ha fet és traslladar l'ordre de la JEC a cada departament per tal que actuïn com considerin oportú.

A partir de les 3 de la tarda, la Delegació del Govern espanyol a Catalunya haurà d'informar la junta electoral que s'ha complert l'ordre dins del termini.

 

Pancarta Generalitat

La que hi havia a la façana del Palau de la Generalitat va ser substituïda fa pocs dies per una altra en favor de la llibertat d'expressió. Aquesta es mantindrà al mateix lloc.

 

En l'anterior període electoral el president Torra va obviar els terminis i ha acabat acusat de desobediència i s'enfronta a una petició d'inhabilitació.

 

A Tarragona despengen la pancarta però la porten els treballadors

A Tarragona, la van despenjar aquest dijous a la tarda. Aquí, la junta electoral ja va desestimar el recurs per mantenir-la. Però aquest divendres s'ha pogut veure de nou, aquest cop la portaven treballadors de l'Ajuntament.

 

Membres de la Intersindical-CSC, el sindicat majoritari al consistori, pensen mostrar-la davant de l'Ajuntament cada dia durant una hora.

 

A l'espera de la resolució de la JEC

L'Ajuntament de Reus ha retirat aquesta nit la pancarta a favor de la llibertat dels presos que penjava a la façana del consistori. Això mentre el recurs de l'alcalde contra l'ordre de la junta electoral de zona encara està en tràmit.

La pancarta en suport dels presos i exiliats llueix així de moment, a la façana de l'Ajuntament de Girona, a l'espera de rebre la notificació de la junta electoral per retirar-la. Els últims comicis, el consistori de Marta Madrenas va retirar els símbols dins del termini establert per la JEC.

A l'Ajuntament de Lleida mantenen els símbols a l'espera que prosperi el recurs que han presentat a la junta electoral provincial i aquesta els doni una resposta.

 

Barcelona i Berga ja els han retirat

L'Ajuntament de Barcelona va retirar el llaç groc de la façana el passat divendres a la nit després de rebre de la Junta Electoral de Zona una ordre que l'obligava a fer-ho, segons han confirmat fonts consistorials.

 

La instrucció especificava que la simbologia del balcó de l'edifici s'havia de retirar abans de dotze hores.

Aquesta vegada a Berga van ser els primers a fer el pas de despenjar l'estelada de la façana de l'Ajuntament després que la Junta Electoral li ordenés divendres fer-ho abans del 2 d'octubre i empesos per evitar un nou enfrontament judicial i el "desgast" d'un nou procés d'inhabilitació a l'alcaldessa Montse Venturós.

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10N
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut