El TSJC avala el toc de queda i limitar les trobades socials a deu persones

En contra del criteri de la Fiscalia, el tribunal considera les mesures del govern "idònies", "necessàries" i "proporcionades"

Actualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avala la petició d'aplicar el toc de queda, la limitació de les reunions a deu persones i l'aforament del 70% en cerimònies religioses.

Pel TSJC, les mesures "són idònies", sobretot tenint en compte que per Nadal hi ha més interacció social i aglomeració de persones i és més difícil mantenir la distància de seguretat. També les veu "necessàries, donada la incidència de propagació del virus i molt especialment l'impacte de la nova variant òmicron", i "proporcionades" respecte a la reducció de drets que suposa.

Contradiu d'aquesta manera la Fiscalia, que hores abans s'ha pronunciat en contra d'unes mesures que afecten drets fonamentals argumentant que són "severes, extenses, molt restrictives, intenses i generalitzades" i "no s'han motivat adequadament, ni són idònies ni necessàries per a les finalitats que volen aconseguir".

Així doncs, hi haurà toc de queda a partir d'aquesta mitjanit; una mesura que afectarà 126 municipis catalans, els de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada de més de 250 casos per cada 100.000 habitants els últims set dies (IA7).

També serà vigent la limitació de deu persones en les trobades i reunions.


Tancament de l'oci nocturn i aforaments limitats, també

No són les úniques restriccions establertes pel govern. També entraran en vigor aquesta mitjanit les que no afecten drets fonamentals i, per tant, no necessitaven aval judicial. Són el tancament de l'oci nocturn i la recuperació de les limitacions d'aforament, del 50% als interiors de bars i restaurants i del 70% en teatres, cinemes i altres activitats culturals, comerços, gimnasos i competicions esportives.

Una altra mesura que està a punt d'entrar en vigor és l'obligatorietat de fer servir mascareta al carrer. Fins ara només s'havia de portar quan no es podia assegurar la distància de seguretat d'1,5 metres.

Però el president espanyol Pedro Sánchez va anunciar aquest dimecres, després de reunir-se amb els presidents autonòmics, que s'haurà de tornar a portar com a norma general, excepte en àmbits com la platja o la muntanya, on es pugui mantenir la distància, o quan es faci esport.

Xoc d'estratègies

La mascareta obligatòria, però, és una mesura totalment insuficient per al govern, que, a la conferència de presidents va demanar mesures similars a les seves tenint en compte que el virus no entén de territoris. De fet, Catalunya, tot i que té una incidència una mica per sota de la mitjana espanyola, és la comunitat que ha anat més enllà en les restriccions establertes per afrontar la sisena onada amb la variant òmicron.

El xoc d'estratègies entre governs s'ha reflectit també en les quarantenes. Salut va anunciar que també n'haurien de fer les persones amb pauta completa de la vacuna quan hagin estat en contacte estret amb un positiu, però va haver de fer marxa enrere davant del criteri contrari del ministeri.

La directora del CatSalut, Gemma Craywinkel, ha atribuït la decisió del Ministeri a un problema econòmic per haver de pagar les baixes d'aquests contactes, i també a inconvenients de gestió si els afectats són professionals essencials.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" també ha qualificat de mesura estètica l'obligació de portar la mascareta a l'exterior i ha posat molt d'èmfasi en la necessitat de les terceres dosis de vacuna i l'efectivitat de les vacunes contra el virus.


Un 70% més de positius que la setmana anterior

Aquest dijous, Salut ha notificat 13.000 contagis nous de covid i 38 defuncions més. Amb dades consolidades, del 13 al 19 de desembre s'han detectat 41.000 positius, un 70% més que la setmana anterior.

Les hospitalitzacions pugen de divuit malalts i les UCI tenen una desena de pacients més. Ara hi ha 356 persones amb covid a les unitats de crítics.

ARXIVAT A:
TSJCCoronavirus Toc de quedaCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut