El Titanic, com no s'havia vist mai: aconsegueixen mostrar-lo sencer amb 7 milions de fotos

Han fet un bessó digital processant 16 terabytes de dades recollides durant 6 setmanes i asseguren que permetrà saber millor per què es va enfonsar

Ja hem vist diverses vegades imatges al fons del mar del Titanic, el mític vaixell enfonsat el 1912, però degut a l'aigua tèrbola i a la poca llum que hi ha, només permetien veure'l per parts.

Ara, i després de gravar-lo i fotografiar-lo tot, una empresa britànica ha creat un bessó digital que el mostra sencer en tres dimensions i amb tots els detalls a 3.800 metres de profunditat.

La gravació la van fer l'estiu passat amb dos petits submarins no tripulats, anomenats Romeo i Julieta, que es van dedicar durant 6 setmanes a escanejar-lo, gravar-lo i fotografiar-lo des de tots els angles.

 

16 terabytes de dades per fer el bessó digital

Després, l'empresa Magellan ha processat informàticament els més de 7 milions d'imatges i els 16 terabytes de dades recollides per crear el bessó digital en 3D.

Richard Parkinson, fundador de Magellan, afirma que les dimensions d'aquest projecte multipliquen per 10 els projectes anteriors similars més ambiciosos, i també que el resultat l'ha sorprès molt:

"Aquesta missió ha estat un desafiament, al mig de l'Atlàntic hem hagut de lluitar contra els elements, el mal temps i els reptes tècnics per dur a terme aquesta operació de mapatge i digitalització sense precedents."

Les imatges resultants permeten veure l'estat actual del vaixell més famós de la història:


També servirà per fer recerca sobre el naufragi

Parks Stephenson, expert en el vaixell i assessor de James Cameron, autor de la pel·lícula "Titanic" i de diversos documentals sobre el vaixell, assegura que el que s'ha fet ara és revolucionari:

"He estudiat el Titanic durant 20 anys, però això és un veritable canvi de joc, el que estem veient per primera vegada és una representació exacta i real de tot el lloc del naufragi i de les restes, estic veient detalls que ningú de nosaltres havia vist mai abans, i això em permet aprofitar tot el que hem après fins ara i veure el naufragi amb una nova llum."

Precisament, els responsables del bessó digital asseguren que permetrà analitzar el naufragi amb un detall que pot oferir explicacions noves de com i per què va passar.

El mite del Titanic continua viu

El Titanic es va enfonsar el 15 d'abril del 1912 en el seu viatge inaugural entre el Regne Unit i els Estats Units, després de xocar contra un iceberg, i hi van morir 1.517 persones.

La seva curtíssima història, després de ser el vaixell més gran i ambiciós construït fins llavors, el va convertir en un mite de la modernitat i el descobriment de les restes el 1985 va ser tot un esdeveniment.

Des de llavors, diverses expedicions han baixat per gravar-lo, i també per recuperar-ne objectes, més de 5.000, que s'han pogut veure arreu del món en exposicions itinerants.

Ara les restes del vaixell estan protegides i no es poden tocar, i els responsables de l'expedició que ha fet el bessó digital asseguren que ho han respectat per fer les gravacions.

 

 

ARXIVAT A:
Recerca científica
Anar al contingut