El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva
El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva (ACN)
Madrid

El TC no permet a la Generalitat que la conselleria de Romeva es digui d'"Afers Exteriors"

La sentència no anul·la la creació de la conselleria i avala l'acció exterior de la Generalitat sempre que "no incideixi en la política de l'Estat"

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha tombat definitivament la denominació inicial de la conselleria d'Exteriors. L'alt tribunal ha donat la raó al govern espanyol, però només en aquest punt. El Consell de Ministres va portar al Constitucional la denominació, però també la creació de la Secretaria d'Afers Exteriors, que el tribunal ha decidit mantenir. L'alt tribunal, doncs, no anul·la el departament que dirigeix Raül Romeva ni obliga a suprimir-lo.

La sentència argumenta que la denominació "Afers Exteriors" per la conselleria de la Generalitat reprodueix de forma "mimètica" la de l'Estat i, en conseqüència, podria portar a "confusió" i interferir en la direcció i execució de la política exterior espanyola, que és competència exclusiva de l'Estat.

El nom de la conselleria ja havia estat revisat pel govern evitant que les paraules "afers" i "exteriors" apareguessin juntes. El departament va passar a dir-se "Conselleria d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència", en comptes de "Conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència".

Acció exterior sense "incidir" en la política estatal

La sentència, aprovada per unanimitat, ha comptat amb el vot particular del magistrat Juan Antonio Xiol, que està d'acord amb la resolució però no amb tota l'argumentació jurídica. El TC resol que la Generalitat pot dur a terme activitats amb projecció exterior, derivades de la seva competència i per a la promoció dels seus interessos, però sempre que respectin la competència estatal. És a dir, el límit a les activitats amb projecció exterior que poden realitzar les autonomies és que "no incideixin en la política exterior de l'Estat".

Fonts del govern creuen que la sentència del TC no canvia res perquè el nom de la conselleria ja s'havia canviat.

El govern espanyol va portar-ho al Constitucional quan es va crear el departament, fa un any i mig, considerant que hi havia un conflicte amb l'Estat, que té la competència exclusiva en les relacions internacionals.

Romeva assegura que continuarà fent acció exterior

Després de conèixer la sentència, Raül Romeva ha refermat que continuarà fent acció exterior perquè el TC "s'agafa a una qüestió purament estètica", com és un nom. El conseller ha afirmat que les competències del seu departament són "plenament efectives" després de la decisió del TC.

 

 

Romeva ha lamentat que l'alt tribunal es dediqui a temes irrellevants en comptes d'afrontar la situació a Catalunya:

"Tenim un Estat disposat a analitzar les qüestions més insignificants però que és incapaç de donar resposta al gran repte polític i democràtic que té al davant."

 

Sáenz de Santamaria: "De fracàs en fracàs"

Des del govern espanyol, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría considera que la sentència deixa clar que Romeva ha tornat a fracassar:

"El senyor Romeva, amb nom d'Exteriors o sense nom d'Exteriors, ha anat de fracàs en fracàs fins el fracàs final que és que el Tribunal Constitucional li hagi recordat que el que pretén ser, no ho serà mai"

"S'han de respectar els tribunals i el que fa el TC és recordar una cosa que la Generalitat i Romeva ja hauria de saber, amb què es diferencia l'acció exterior de la projecció que poden tenir les comunitats autònomes"

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut