El supremacisme blanc, una amenaça real a Catalunya segons els Mossos

L'amenaça de l'extremisme violent ultradretà és una preocupació creixent entre els cossos policials d'arreu d'Europa

Roger RoviraActualitzat

La massacre a l'illa d'Utoya, a Noruega, amb 77 morts, l'assalt a la mesquita de Crishtchurch, a Nova Zelanda, amb 51 víctimes mortals, el tiroteig en un bar de Hanau, a Alemanya, amb 11 morts. Tots ells atemptats amb motivacions racistes duts a terme per persones amb ideologia d'ultradreta. Una amenaça mundial emergent que els Mossos d'Esquadra i altres policies europees veuen amb preocupació.

Així ho argumenta l'inspector Paradell de la Comissaria General d'Informació a TV3:

"En tant que és un fenomen global, en tant que el supremacisme blanc impulsa interpretacions violentes com el nacionalisme blanc, que és un fenomen global que es difon globalment a través de les xarxes, fa que qualsevol persona del món pugui actuar en nom d'aquesta ideologia, i en aquest sentit Catalunya no n'està exempta. Un atemptat d'aquestes característiques es podria donar perfectament aquí."


De moment, però, pocs països han inclòs grups supremacistes i nacionalistes blancs a la seva llista d'organitzacions terroristes. A l'abril, els Estats Units van afegir-hi per primer cop un grup anomenat Moviment Imperial Rus. L'estat espanyol, de moment, no en contempla cap.


Fins a 6 accions considerades terrorisme supremacista a la UE

L'últim informe de l'Europol pel que fa a tendències del terrorisme constata l'amenaça creixent que aquest tipus de grups suposen per a la Unió Europea (UE). Aquest organisme enumera fins a sis accions consumades o en grau de temptativa considerades terrorisme pels cossos policials dels estats membre de la UE l'any passat: una a Lituània, una a Polònia i quatre al Regne Unit.

Però la llista segueix amb accions de violència que, tot i que no van ser considerades terrorisme, sí estaven motivades per conviccions racistes o islamòfobes, tals com dos atacs contra oratoris islàmics a França perpetrats durant la segona meitat del 2019.
 

Definir el terrorisme supremacista

No sempre la violència del supremacisme blanc encaixa dins de la definició de terrorisme en un sentit estricte ni correspon a Mossos etiquetar els grups que s'hi senten identificats, segons Paradell.

"L'enfocament de Mossos pot considerar persones ubicades en aquest tipus d'ideologia que adopten una dinàmica organitzativa interna similar a la que podria portar a terme qualsevol grup terrorista", explica l'inspector. Però matisa:

"Nosaltres no etiquetem els grups com a terroristes però sí que intentem conèixer les seves característiques per veure si adopten aquest comportament per si potser, més endavant, acaben sent qualificats com a tal a nivell internacional."

 

Imatges de l'operació conjunta dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil a la Pobla de Cérvoles a finals de setembre (Mossos d'Esquadra) (Mossos d'Esquadra)

Les detencions de dues persones a la Pobla de Cérvoles, a les Garrigues al setembre i les d'aquesta setmana a Pamplona i a Ronda, són les úniques detencions a tot Espanya contra el terrorisme supremacista blanc. Feien difusió d'aquestes idees a través de Telegram i buscaven suports per actuar. Fins i tot la Feuerkrieg Division, l'organització que va cometre un atemptat fallit a Lituània el 2019 segons l'Europol, compartia el seu contingut, com va apuntar El Temps aleshores.

 

"Jihadització" de la ultradreta

En l'entrevista realitzada per TV3, Paradell apunta a l'evolució de l'extremisme violent ultradretà i en com aquest fenomen s'emmiralla, cada cop més, en altres formes de terrorisme:

"Com he vist en altres formes de terrorisme com és el jihadisme, s'utilitza internet de forma massiva per difondre aquests missatges. Amb el nacionalisme blanc ens trobem en la mateixa situació. Hi ha paral·lelismes: aquest intent de promoure accions per inspiració, fins i tot, en alguns casos s'ha arribat a assumir per part de seguidors del nacionalisme blanc un element tant característic de l'àmbit jihadista com és el martiri."


Una altra similitud amb el terrorisme de pretext religiós és la constatació que seguidors del supremacisme blanc han viatjat a zones de guerra, com la de l'est d'Ucraïna, per adquirir formació militar.

Un fet, de moment, a Catalunya, que els Mossos qualifiquen d'anecdòtic, perquè se n'han donat pocs casos, però que globalment, sosté Paradell, fonamenta el que els experts anomenen "la jihadització de la ultradreta".

ARXIVAT A:
Extrema dretaMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut