Militants i simpatitzants del grupuscle neonazi FNI-PNSOE fan la salutació romana a Sant Jaume el 6 de desembre de 2020 (Reuters/Nacho Doce)

L'Ajuntament de Barcelona denuncia per segon cop en dos mesos el mateix grup neonazi

Entre els denunciats hi hauria les dues dones catalanes sancionades per la Generalitat Valenciana per apologia del franquisme

RedaccióActualitzat

El passat diumenge 6 de desembre, Dia de la Constitució Espanyola, Vox va convocar una manifestació de commemoració a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Entre els assistents hi havia Santiago Abascal, el líder de la formació, i militants del Frente Nacional Identitario - Partido Nacional Socialista Español (FNI-PNSOE), un grupuscle neonazi.

Sota la bandera d'aquest partit ultradretà, que inclou la runa Wolfsangel, una icona utilitzada per les forces armades del Tercer Reich, desenes d'individus van proferir proclames nazis mentre feien la salutació romana, una actitud que l'Ajuntament de Barcelona ha denunciat a la Fiscalia de Delictes d'Odi a través de la seva Oficina per la No Discriminació.

És la segona vegada que el consistori barceloní denuncia aquest grup. El passat 12 d'octubre, els militants del FNI-PNSOE van proferir tot tipus de consignes exaltant Adolf Hitler i el règim nacionalsocialista a la concentració d'extrema dreta convocada a l'estàtua de Colom. El seu líder, José Alberto Pérez Molina, i altres membres de l'organització van ser denunciats per aquestes proclames.

Fonts del consistori indiquen que encara no han obtingut resposta per part de la Fiscalia sobre aquesta denúncia.


Vox els qualifica de "xurma"

Dies abans de la manifestació del 6 de desembre, el FNI-PNSOE anunciava pel seu canal de Telegram que hi serien presents per defensar dels CDR els seus "compatriotes".

 


Vox va provar de desvincular-se del grupuscle neonazi amb una piulada en què els titllava de "xurma", malgrat que, tal com va apuntar a Twitter el col·lectiu Som Antifeixistes, alguns dels que apareixen a la foto de grup d'aquest partit havien anat a llistes o militen a la formació d'Abascal.


Amb els militants del FNI-PNSOE hi havia les dues dones catalanes vinculades a Vox contra qui la Generalitat Valenciana ja ha obert el primer expedient sancionador per apologia del franquisme: Carlota Sales Prendes i Francina Viñals Subirana, la primera simpatitzant de Vox i la segona, part de la llista del mateix partit a Tarragona.

Al País Valencià disposen d'una llei que permet denunciar l'exaltació del règim de Franco, una possibilitat que a Catalunya no existeix.

Delictes d'odi

L'article 510 del Codi Penal estableix penes d'entre un i quatre anys de presó i penes multa de 6 a 12 mesos a qui inciti directament o indirectament a l'odi, hostilitat, discriminació o violència contra una persona o grup per raó de pertinença.

Això inclou proferir consignes, distribuir textos o qualsevol material que fomenti aquest tipus de conductes discriminatòries, o negar, trivialitzar o enaltir delictes de genocidi o lesa humanitat.

Aquest article s'introdueix en la reforma del Codi Penal impulsada pel PP l'any 2015, i una sentència del Suprem de l'any 2018 que s'hi basa estableix que no cal que qui hi incorre s'acarnissi amb una persona en concret.

Si es pogués constatar que una afirmació es dirigeix a tot un grup amb voluntat de denigrar-lo i a incitar-hi conductes hostils en contra aleshores s'estaria caient en aquest tipus penal.

Però una resolució de l'alt tribunal de l'any 2011 va absoldre els propietaris de la llibreria Kalki d'un delicte de difusió d'idees genocides en considerar que les idees no es poden perseguir i que "la Constitució no prohibeix les ideologies (...) per molt rebutjables que puguin considerar-se".

Aquesta afirmació coincideix amb el criteri manifestat pel fiscal contra els delictes d'odi Miguel Ángel Aguilar en una entrevista publicada dimecres a El Periódico. En aquesta entrevista, Aguilar considera que exhibir i fer proclames nazis no és delicte si no va acompanyat d'incitació a l'odi i la discriminació contra un grup concret.

TV3 ha provat de contactar amb el fiscal per concertar-hi una entrevista, però en el moment d'escriure aquestes línies encara no hem obtingut resposta.

ARXIVAT A:
NazismeVoxExtrema dreta
Anar al contingut