El Suprem avala la legalitat de l'aixecament de Franco contra la República
Franco, l'any 1936 a Burgos

El Suprem considera Franco cap d'estat des del 1936 ignorant el govern republicà

Pel tribunal, el seu mandat arrenca dos anys i mig abans del final de la Guerra Civil, obviant que el cap d'estat legítim era el president de la República

Actualitzat

El Tribunal Suprem atorga a Francisco Franco el rang de cap de l'Estat des del moment en què la Junta de Defensa Nacional el va proclamar a Burgos, l'1 d'octubre del 1936.

Així consta en l'escrit que l'alt tribunal ha fet públic aquest dimarts amb els raonaments jurídics per suspendre momentàniament l'exhumació de les restes del dictador de la seva tomba del Valle de los Caídos.

Francisco Franco va ser nomenat cap de l'Estat pel bàndol nacional l'1 d'octubre del 1936 a Burgos, per un decret del dia anterior, quan feia poc més de dos mesos que havia esclatat la guerra civil posterior al seu alçament militar.

 

El butlletí de la Junta de Defensa Nacional, amb el nomenament de Franco

 

En aquell moment, Espanya era una república legalment constituïda presidida per Manuel Azaña, que va mantenir el control i el govern dels territoris que li eren lleials fins al final de la Guerra Civil, l'1 d'abril del 1939.

Però el Tribunal Suprem obvia l'existència d'un govern legítim, i avala legalment i històricament que el general rebel mereixi el tractament de cap de l'Estat des de molt abans de l'acabament del conflicte bèl·lic.

 

Franco i el general Mola, passejant per Burgos el 1936


Barbaritat i vergonya

La interlocutòria del Suprem ha aixecat immediatament reaccions de rebuig al posicionament dels jutges. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ho ha qualificat de barbaritat des del seu compte de Twitter:

 

 

Des d'Esquerra Unida, el seu coordinador, Alberto Garzón, subratlla d'existència d'un franquisme institucionalitzat a les instàncies judicials:

 

 

I amb un contundent "No m'ho puc creure", l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha fet una piulada en anglès on denuncia que el Suprem legitima el cop d'estat franquista contra el govern legítim de la República:

 

 

I lligant la interlocutòria sobre Franco amb el judici del procés, el membre de l'executiva del PNB Koldo Mediavilla qüestiona la capacitat del Tribunal Suprem de jutjar sobre "rebel·lions i cops d'estat":

 

ARXIVAT A:
Francisco FrancoTribunal Suprem JudicialFranquisme
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut