Façana principal del Valle de los Caídos (EFE)
Façana principal del Valle de los Caídos (EFE)

El Suprem atura temporalment l'exhumació de les restes de Franco

L'exhumació de les restes del dictador s'havia de fer el 10 de juny

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem suspèn cautelarment l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos, que s'havia de fer el dilluns 10 de juny. La secció 4 de la sala III del tribunal ho ha decidit per unanimitat per evitar el perjudici que es podria causar si s'exhumessin les restes i finalment s'estimés el recurs, i, per tant, s'haguessin de retornar les restes al seu lloc.

Per aquest motiu s'accepten les mesures cautelars sol·licitades per la família del dictador: "Cal evitar els perjudicis que causaria als recurrents, als interessos públics de l'Estat i de les institucions constitucionals."

El govern espanyol assumeix la decisió del Suprem, però està convençut que al final desestimarà el recurs de la família Franco i que acabarà permetent el trasllat de les restes del dictador.


El 10 de juny, el dia escollit per Sánchez

El 15 de març la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo va anunciar que les restes de Franco serien exhumades el 10 de juny i traslladades al panteó de Mingorrubio, al cementiri del Pardo, on descansen les restes de la dona de Franco, Carmen Polo. La família, però, volia que les restes anessin a la cripta de La Almudena, al centre de Madrid.

Calvo va al·legar en roda de premsa posterior al Consell de Ministres que la família no havia presentat una alternativa "compatible amb la garantia de l'ordre pública i la seguretat ciutadana" i donava per acabat el procediment administratiu que va començar el 31 d'agost del 2018.

 

Gent al voltant de la tomba de Franco (Reuters) 


Un impediment rere l'altre

L'exhumació de les restes de Franco han topat una vegada i una altra amb tota mena d'impediments. Mentre el Vaticà deia que no s'hi oposava, al Valle de los Caídos, el prior s'hi negava i anunciava que acudiria al Tribunal Europeu de Drets Humans si el Suprem autoritzava l'exhumació. L'Alt tribunal té sobre la taula la suspensió cautelar de l'exhumació presentada per la família, la Fundació Francisco Franco i la comunitat de benedictins del Valle de los Caídos.

Més tard, el jutge José Yusti Bastarreche suspenia de forma provisional la llicència urbanística de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial que autoritzava el govern espanyol a aixecar el paviment de marbre, a retirar la llosa de pedra de la sepultura de Franco i traslladar-lo a un altre lloc. I tot per la demanda d'un particular.

Amb tot això, les eleccions municipals que s'acaben de celebrar dibuixen una possible majoria del PP, Ciutadans i Vox a San Lorenzo de El Escorial, el municipi on hi ha el Valle de los Caídos. L'Ajuntament podria entorpir, encara més, l'exhumació de les restes del dictador.

ARXIVAT A:
Memòria històrica FranquismeFrancisco Franco
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut