Miquel Ricart, "El Ros", no sortirà de la presó fins el gener de 2023.
Miquel Ricart, "El Ros", no sortirà de la presó fins el gener de 2023.
Madrid

El Suprem aplica la "doctrina Parot" per evitar que Miquel Ricart surti de presó aquest mateix any

El Tribunal Suprem ha confirmat la decisió de l'Audiència de València perquè Miquel Ricart, condemnat a 170 anys de presó pel triple crim d'Alcàsser, no sigui alliberat fins al 19 de gener de 2023 en aplicació de la "doctrina Parot", que evita que sigui excarcerat aquest mateix any. "El Ros", pseudònim de Ricart, va ser el còmplice d'Antonio Anglés, l'autor material de l'assassinat de les tres joves, que continua desaparegut més de 14 anys després dels fets.

Actualitzat
La sala penal del Suprem no ha admès el recurs de Ricart contra l'acord de l'Audiència Provincial de València d'aplicar el nou sistema de redempcions de la pena que el Tribunal Suprem va establir en el cas del pres d'ETA Henri Parot. La "doctrina Parot" aplica els beneficis penitenciaris tenint en compte la totalitat dels anys de la condemna, i no sobre el màxim de 30 anys de compliment efectiu.

Al setembre del 1997, Ricart va ser condemnat a un total de 170 anys de presó per tres delictes d'assassinat i quatre de violació continuats, a banda de tres de rapte.

Cal recordar que l'acusat va ser jutjat i condemnat pel Codi Penal del 1973, que recull, entre d'altres mesures, un dia de descompte de condemna per cada dos dies de treball del pres.

Així, segons aquest sistema computacional, Ricart hauria complert la pena aquest 22 de maig. Però la proximitat de la data d'alliberament va propiciar que l'Associació Clara Campoamor, que va exercir l'acusació popular en aquesta causa, interposés un recurs perquè s'apliqués l'esmentada "doctrina Parot", acció que va tenir el suport del fiscal.

Finalment, la interlocutòria del Suprem avisa que en cap cas la resolució implica "l'eliminació de la finalitat de reeducació i reinserció social de les penes" a les quals va ser condemnat el còmplice d'Antonio Anglés, l'autor material del crim de les tres joves, que continua desaparegut.

Anar al contingut