Travis King, el soldat nord-americà deportat de Corea del Nord (Reuters)

El soldat Travis King torna als EUA després de ser deportat de Corea del Nord

El govern de Pyongyang l'havia expulsat a la ciutat fronterera de Dandong, a la Xina, on Travis King va quedar sota custòdia dels Estats Units

RedaccióActualitzat

El soldat nord-americà Travis King vola a hores d'ara cap als Estats Units després d'haver estat deportat aquest dimecres a la Xina des de Corea del Nord, país al qual havia ingressat irregularment a través de la frontera amb Corea del Sud.

Amb la mediació de Suècia, el règim de Pyongyang va expulsar el soldat nord-americà i el va enviar a la ciutat fronterera de Dandong, a la Xina, on va quedar sota custòdia dels Estats Units.

Seguidament, va ser traslladat en avió a la base militar dels EUA a Osan, a Corea del Sud, i ara ja es troba de camí cap a casa, segons ha informat el portaveu del departament d'Estat, Matthew Miller.
 

Qui és Travis King?

Al juliol, Travis King, de 23 anys i originari de Racine (Wisconsin), va creuar per sorpresa la frontera desmilitaritzada entre les dues Corees, i va ingressar il·legalment en territori nord-coreà. Les autoritats el van interceptar, i des de llavors ha estat 71 dies a la presó.

El soldat King prestava servei a Corea del Sud, però, per motius disciplinaris, l'exèrcit nord-americà va ordenar-ne la repatriació als Estats Units. El motiu és que el soldat acumulava nombrosos incidents, baralles, multes i enfrontaments amb la policia sud-coreana.
 

La línia de demarcació militar (MDL) de les dues Corees (Göran Höglund / Flickr)

Mentre el custodiaven cap a l'aeroport de Seül, King va fugar-se i va travessar la frontera amb Corea del Nord el 18 de juliol. Pyongyang va trigar un mes a confirmar la detenció del soldat, i va assegurar que King havia demanat asil al país pel "maltractament i racisme" que patia a l'exèrcit dels Estats Units.

Aquest dimecres, el règim de Kim Jong-Un ha ordenat la deportació del soldat, després de cloure la investigació del seu cas --durant la qual King ha estat 71 dies empresonat-- i de negar-li la condició d'exiliat. 

King hauria confessat que va entrar il·legalment a Corea del Nord perquè acumulava "ressentiment pel maltractament inhumà i la discriminació racial dins de l'exèrcit dels Estats Units", segons l'agència estatal nord-coreana KCNA.

Una bandera dels Estats Units penjada al porxo de la casa del soldat Travis King, a Racine, Wisconsin (REUTERS/Eric Cox)


Suècia i la Xina han participat en la repatriació

Un cop baixi de l'avió en territori nord-americà, Travis King s'haurà de sotmetre a una avaluació mèdica i psicològica pel seu "procés de reintegració".

El govern de Joe Biden ha agraït a Suècia --que té ambaixada a Pyongyang -- haver fet d'intermediària entre els Estats Units i Corea del Nord per la repatriació del soldat. També ha reconegut el "paper molt constructiu" de la Xina a l'hora de facilitar el trasllat de King fora de Corea del Nord.

Els Estats Units i Corea del Nord no tenen relacions diplomàtiques, un fet que ha dificultat les tasques de seguiment i d'assistència del soldat nord-americà. No obstant, l'administració Biden celebra l'èxit de la repatriació de King i assegura que el soldat "està molt feliç de tornar a casa i de retrobar-se amb la seva família".

ARXIVAT A:
Corea del NordEstats UnitsXinaCorea del Sud
Anar al contingut