Dos militars custodien un vehicle militar a la base de Cerro Muriano
Els fets van passar dijous passat en un embassament a la base de Cerro Muriano (Europa Press/Rafael Madero)

El soldat mort fent maniobres aquàtiques portava més pes a la motxilla per un càstig

Segons la defensa de la família, el militar portava sobrecàrrega a la motxilla en els exercicis en un pantà de Còrdova en què també va morir un caporal

RedaccióActualitzat

El soldat que va morir ofegat en unes maniobres en un embassament a la base de Cerro Muriano, a Còrdova, la setmana passada, portava sobrepès a la motxilla com a càstig per haver fet malament un exercici anterior. Així ho ha afirmat l'advocat que representa la família del militar, Luis Romero.

Segons ell, aquesta càrrega extra --una mina inactiva-- la portaven una vintena dels 60 soldats que van participar en els exercicis militars, en què també va morir un caporal que s'hauria llançat a l'aigua per socórrer-lo. A més, en les maniobres "no hi havia línia de vida" --que és un sistema de seguretat--, "ni ambulància ni flotadors o salvavides" als quals poder agafar-se en cas de perill, segons ha avançat la cadena SER.

La maniobra en què van morir el soldat, que tenia 24 anys, i el caporal, de 34, va començar a les 9 del matí i es va frustrar uns minuts després que els primers efectius entressin a l'aigua. Els comandaments presents i els soldats que encara eren fora de l'aigua van ser els primers a ajudar els companys. Els cossos dels dos morts van aparèixer a les 3 i a les 5 de la tarda, respectivament.

A més, dos militars que participaven en aquestes mateixes pràctiques han hagut de ser atesos per hipotèrmia.

El capità responsable de l'exercici va ser retirat del comandament de la unitat "de manera immediata" i "sense perjudici del resultat de la investigació judicial que s'està duent a terme", segons va informar l'Exèrcit de Terra.

El cas es continua investigant als jutjats. Ara ho fa el Jutjat d'Instrucció Número 4 de Còrdova, que es trobava de guàrdia el dia dels fets; però, en tractar-se d'unes maniobres militars, el Tribunal Togat Militar 21 de Sevilla ha demanat a aquest jutjat que s'inhibeixi i els traspassi la investigació. Una petició a la qual ha donat suport la Fiscalia.

La unitat a què pertanyia el soldat mort va començar la instrucció el 6 de novembre i està previst que es completi el 30 de gener.

Rebuig d'una associació militar

A l'espera dels resultats de la investigació, l'Associació Professional de Suboficials de les Forces Armades (Asfaspro) ha rebutjat qualsevol mena de càstig físic i, en un comunicat, reclama el "compliment estricte de la normativa aplicable en cada cas".

Afegeixen, en tot cas, que "caldrà esperar que s'aclareixin totalment totes les circumstàncies i els fets d'aquest desgraciat accident en què van morir dos companys".

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyol
Anar al contingut