Barcelona

El Sant Jordi institucional prescindeix de la recepció amb els partits i insisteix en l'austeritat

Ni copa de cava, ni esmorzar ni parlaments polítics en la celebració oficial de la diada de Sant Jordi, que un any més s'ha vist reduïda a la mínima expressió per l'imperatiu d'austeritat. Els actes institucionals, que han començat amb la celebració d'una missa oficiada per l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, s'han concentrat al Palau de la Generalitat i, per segon any consecutiu, no ha compartit protagonisme amb el Palau de Pedralbes.

RedaccióActualitzat
Aquest cop, les retallades no han permès ni el brindis durant la diada. Segons fonts del govern, els 17.000 euros de pressupost -1.000 menys que l'any passat i per sota dels 200.000 del 2010- no "donaven per més" i serveixen per cobrir les despeses mínimes de l'acte litúrgic, la benedicció de roses o la jornada de portes obertes.

Poc després de les nou del matí ha començat la missa de Sant Jordi a la capella del Palau de la Generalitat. A més del president català, Artur Mas, hi han assistit un bon nombre de membres del govern: Andreu Mas-Colell, Joana Ortega, Ferran Mascarell, Josep Maria Pelegrí, Francesc Xavier Mena, Pilar Fernández Bozal, Boi Ruiz, Josep Lluís Cleries i Francesc Homs.

També han anat a la cita els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i José Montilla, l'expresident del Parlament Joan Rigol, la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, la delegada del govern a Catalunya, María dels Llanos de Luna, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.

De CiU, a banda dels representants del govern, hi han anat Josep Antoni Duran i Lleida, Jordi Turull, Lluís Corominas i Ramon Espadaler. També hi estaven presents alts càrrecs del PP, com el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, així com Alícia Sánchez-Camacho i Enric Millo, mentre que per part socialista hi ha anat Joaquim Nadal. Per contra, no hi ha anat cap alt representant d'ICV-EUiA, ERC o Solidaritat Catalana.

Després de la litúrgia, Mas i la seva dona, Helena Rakosnik, han acompanyat Martínez Sistach en la benedicció de les parades roses, instal·lades com cada any per entitats socials, al Pati dels Carruatges del Palau de la Generalitat. Després, han rebut la pubilla i l'hereu de Catalunya del 2011, així com les dames i fadrins de les demarcacions catalanes.

Sant Jordi també és un dia perquè els catalans visitin les seves institucions. Per això, des de les 11.30 i fins a les 19, el Palau de la Generalitat estarà obert als ciutadans en una nova jornada de portes obertes. També estan oberts al públic, de 10 a 15, l'espai arqueològic de la Domus Romana i les Sitges Medievals del carrer de la Fruita.

La carillonista Anna Maria Reverté fa dos concerts, a les 12 i a les 18, de 45 minuts de durada cadascun, des del carilló del Palau. Reverté interpreta música tradicional i d'autors catalans.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut