Cua d'evacuats de l'Afganistan per pujar a un avió cap a la base dels Estats Units a Ramstein, a Alemanya (Reuters)
Cua d'evacuats de l'Afganistan per pujar a un avió cap a la base dels Estats Units a Ramstein, a Alemanya (Reuters)

El retret d'un soldat alemany a l'evacuació de Kabul: "S'ha deixat gent a l'estacada"

Quan falta un mes per a les eleccions a Alemanya, la situació a l'Afganistan ha agafat "per sorpresa" el govern d'Angela Merkel

Oriol SerraActualitzat

La crisi de l'Afganistan ha esclatat a les mans del govern alemany en el pitjor moment: a poc més de quatre setmanes d'unes eleccions federals que es preveuen especialment ajustades.

En un primer instant semblava que l'ase dels cops seria el ministre d'Afers Exteriors, Heiko Maas, del Partit Socialdemòcrata (SPD). Però hi ha hagut bastons per a tothom. La ministra de Defensa, Annegret Kramp Karrenbauer, de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), tampoc se n'ha escapat. De fet, "AKK" ha ofert el seu cap a la cancellera Merkel. En qualsevol cas, tenia els dies comptats en el càrrec.

Però la gota que ha fet vessar el got ha estat la repassada que un soldat veterà de l'exèrcit federal, la Bundeswehr, ha fet al conjunt del govern de coalició alemany, començant per la mateixa cancellera, Angela Merkel.

Marcus Grotian, un oficial amb molts anys d'experiència sobre el terreny a l'Afganistan, és el president d'una associació dedicada a l'apadrinament i protecció del personal local que ha col·laborat amb Alemanya durant els 20 anys que han durat les tasques militars internacionals al país.

El veterà de l'exèrcit alemany, Marcus Grotian, durant la roda de premsa en què va criticar com s'ha gestionat l'evacuació de l'Afganistan
El veterà de l'exèrcit alemany Marcus Grotian durant la roda de premsa en què va criticar com s'ha gestionat l'evacuació de l'Afganistan


20 anys i 9.000 milions gastats a l'Afganistan

Alemanya s'hi ha implicat fins al coll. Les tropes federals, de fet, van ser de les primeres d'arribar-hi després de l'11 de setembre del 2001. En total, el país ha desembutxacat més de 9.000 milions d'euros a l'Afganistan. Hi ha format policies i militars, hi ha construït infraestructures i ha contribuït a l'intent fallit de democratització.

Grotian reconeixia dimarts en roda de premsa a Berlín que "és inevitable establir llaços emocionals amb tota aquella gent". Segons el militar, estem parlant de més de 8.000 persones, entre personal i familiars, que confien que Alemanya no els deixi a l'estacada.

Però l'evacuació s'ha fet tard i malament, segons Grotian, que denunciava que la cancellera va ignorar els consells i les ofertes d'ajuda que li va enviar des de l'organització que presideix:

"També vaig enviar cartes i emails a la cancelleria. Ens va quedar clar que els diferents ministeris es bloquejaven entre ells. Vaig oferir ajuda en més d'una ocasió a la cancellera i vaig intentar advertir que hi havia problemes. Malauradament no hi va haver reacció".

 

 


"S'han deixat vides humanes en mans dels talibans"

Les crítiques de Grotian es poden entendre perfectament des d'Alemanya, especialment quan afirma que "la burocràcia ha deixat gent amb dret a un visat literalment a l'estacada".

El moment més impactant de la roda de premsa arribava amb la narració de la incertesa que envolta un nadó que coneix personalment i amb un Marcus Grotian que en mostrava la imatge públicament alçant el mòbil davant la premsa acreditada a Berlín.

 


Les seves crítiques han fet tremolar els fonaments de molts ministeris i han deixat en evidència una situació incomprensible i inacceptable per a bona part de la societat alemanya. Grotian feia aquesta descripció grotesca de la gestió governamental de la crisi afganesa i concretament de l'operació d'evacuació:

"Bàsicament considero que això és un fracàs i un desastre a una escala inimaginable. S'han deixat vides humanes en mans dels talibans i ara s'ha confiar i mirar de salvar-ne tantes com sigui possible".

 

 

Protesta a Berlín contra la situació a l'Afganistan
Protesta a Berlín contra la situació a l'Afganistan (EFE / Filip Singer)


Merkel admet que la crisi l'ha agafat "per sorpresa"

Les paraules del soldat solidari alemany han tingut el seu efecte indubtablement. Si bé la cancellera Angela Merkel no s'hi ha referit directament, el seu discurs autocrític d'aquest dimecres davant del Bundestag és una evidència que les aigües no baixen tranquil·les els últims dies de la seva administració.

Merkel ha reconegut que la rendició ràpida de l'exèrcit afganès la va agafar "per sorpresa". A ella i a la resta de forces aliades, començant pels Estats Units. La cancellera s'ha defensat recordant que ja han arribat a Alemanya més de 2.000 persones procedents de l'Afganistan i que des de Berlín s'ha promogut l'acollida de col·laboradors afganesos des de fa anys.

Alemanya no abandonarà el vaixell mentre no ho facin els EUA. Si bé no acaba d'estar clar quan s'enlairarà l'últim A400 de la Luftwaffe a l'aeroport de Kabul, Merkel ha garantit suport logístic per assegurar les vies d'evacuació fins a l'últim moment al seu homòleg nord-americà, Joe Biden.

Angela Merkel, aquest dimecres al Reichstag
Angela Merkel aquest dimecres al Reichstag (EFE / Filip Singer)


La cancellera ha deixat moltes preguntes obertes a l'aire i ha convidat tothom a la reflexió "per saber com caldrà actuar a l'hora d'implicar-se en futurs conflictes internacionals". Ha estat una manera honesta de reconèixer el fracàs de l'intent de democratització de l'Afganistan:

"Van arribar aquests objectius i els valors que implicaven realment a la major part de la societat civil afganesa? S'haurien hagut de prendre més seriosament les grans diferències culturals i s'haurien hagut de valorar més les experiències històriques?"

 

 


De moment, Merkel aposta per mantenir les converses amb els talibans "pel bé dels afganesos" i, de fet, el seu negociador a Kabul ha anunciat per Twitter que els talibans permetran evacuacions en vols comercials més enllà del 31 d'agost.

 

 


Un cop assumida la derrota, la cancellera ha fet una mirada endavant per a fer front al que ha titllat de "realitat amarga". Berlín aposta per injectar ajudes immediates als països veïns de l'Afganistan, començant pel Pakistan, amb l'objectiu que acullin el màxim nombre de refugiats possible. Tornant al principi, Merkel sap que ara mateix obrir les portes a una nova onada de refugiats, com el 2015, suposaria un daltabaix electoral.

Evacuats de Kabul baixen d'un avió alemany a l'Uzbekistan
Evacuats de Kabul baixen d'un avió alemany a l'Uzbekistan (Reuters)
ARXIVAT A:
AlemanyaAfganistanAngela MerkelEleccions Alemanya Talibans
Anar al contingut