Joan Carles I, el 4 de maig, durant els funerals del gran duc Joan de Luxemburg (Reuters)
Joan Carles I, el 4 de maig, durant els funerals del gran duc Joan de Luxemburg (Reuters)

El rei Joan Carles es retirarà de la vida pública diumenge

Precisament, el 2 de juny fan cinc anys que es va fer pública l'abdicació del monarca

RedaccióActualitzat

El rei emèrit Joan Carles I ha anunciat al monarca Felip VI la voluntat de deixar de fer activitats institucionals i "completar" la seva retirada a partir d'aquest diumenge, 2 de juny.

Precisament, el 2 de juny fa cinc anys que es va fer pública l'abdicació del monarca. En una carta dirigida al seu fill, el rei emèrit apunta que és una "convicció ferma i meditada" i subratlla que creu que ha arribat el moment de "passar una nova pàgina" en la seva vida:

"Des de l'any passat, quan vaig celebrar el meu 80è aniversari, he anat madurant aquesta idea, que es va reafirmar amb motiu de la inoblidable commemoració del 40è aniversari de la nostra Constitució a les Corts Generals."


En la carta, el monarca recorda que aquell va ser un acte que li va fer evocar "amb orgull i admiració" el record de "tantes persones" que van contribuir a "fer possible" la transició política i a "renovar" el seu sentiment de "gratitud permanent" cap al poble espanyol, "veritable artífex i principal protagonista d'aquella transcendental etapa" de la història recent espanyola.


Joan Carles I mantindrà la condició d'aforat

Tot i la retirada de l'activitat institucional, Joan Carles I mantindrà la condició de membre de la família reial, la consideració de rei i l'estatus jurídic que ha tingut des de la seva abdicació fa cinc anys, segons La Zarzuela. Per tant, continuarà sent aforat, com els parlamentaris i membres del govern espanyol.

 

El rei emèrit Joan Carles I, al costat del seu fill, el rei Felip VI (EFE) 


El decret que va aprovar el govern de Mariano Rajoy després de l'abdicació establia que Joan Carles i Sofia mantindrien el tractament de rei i reina. Des de llavors, el rei emèrit ha protagonitzat 119 actes oficials.

Com a membre de la família reial, el cap d'estat anterior va rebre l'any passat un sou de 194.232 euros i va disposar d'una secretaria de suport per a l'organització de la seva agenda oficial.

El fet de no assistir a actes oficials, els recursos humans i econòmics de Joan Carles I podrien modificar-se, encara que, de moment, no s'ha pres cap mesura en aquest sentit, segons fonts de La Zarzuela.


Popularitat a la baixa

L'abdicació de Joan Carles I va arribar després que la seva imatge pública s'hagués vist deteriorada per diverses polèmiques com ara una cacera d'elefants a Botswana. En aquell safari de l'abril del 2012, el rei es va fracturar el cap del fèmur després de caure d'un graó. Als últims anys l'han hagut d'operar com a conseqüència d'accidents.

Ja com a rei emèrit, el setembre del 2018, l'Audiència Nacional va decidir arxivar la investigació de les suposades finances irregulars de Joan Carles I, que es van fer públiques arran d'unes gravacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein. El jutge va al·legar la inviolabilitat del monarca quan van passar aquests fets i va assegurar que no hi havia "ni dades ni documentació" que demostressin les acusacions.

L'Audiència Nacional va obrir una investigació després que es va fer pública la gravació d'una conversa entre Corinna i l'excomissari José Manuel Villarejo on acusava el rei del possible cobrament de comissions il·legals i de tenir diners irregulars a l'estranger.

 

Els reis emèrits van assistir fa poc a la cerimònia fúnebre del gran duc Joan de Luxemburg (Reuters)​ 


L'últim acte oficial de Joan Carles I va ser el divendres, dia 17, en el Monestir d'El Escorial, amb motiu del lliurament del II Premi Ordres Espanyoles, una distinció que es concedeix a un historiador que hagi destacat per la seva obra sobre qüestions hispàniques.

El rei emèrit va pronunciar les que, probablement, van ser les seves últimes paraules en un acte oficial:

"Em sento molt feliç d'estar entre vosaltres en aquest incomparable marc del monestir d'El Escorial. Us agraeixo de tot cor l'estima amb la qual m'heu rebut, i sabeu que podeu comptar sempre amb el meu suport i proximitat."


La decisió del rei emèrit de retirar-se definitivament de l'activitat institucional es farà efectiva diumenge, però, de fet, aquesta setmana no té programat cap acte públic.

ARXIVAT A:
MonarquiaFelip VI
Anar al contingut