Les empreses han de ser transparents sobre la retribució als treballadors

El registre salarial contra la discriminació de les dones, obligatori a les empreses

Vol promoure la transparència salarial per combatre la desigualtat retributiva entre homes i dones

Aquest dimecres es posa en marxa un nou mecanisme per combatre la bretxa salarial de gènere: el registre salarial.

Vol promoure la transparència salarial per combatre la desigualtat retributiva entre homes i dones, que encara és una realitat en moltes empreses.

A partir d'ara totes hauran de tenir explicada de manera ben detallada i pública tota la massa salarial, especificant els salaris, els complements salarials i les percepcions extrasalarials de tots els treballadors, detallats per sexes, per grups professionals i per categories segons la jornada laboral o l'hora treballada.

Ha d'incloure els directius i els alts càrrecs, i també afecta el personal laboral de les administracions públiques.

 

A Catalunya, la bretxa salarial és superior a la mitjana europea (TV3)


A Espanya es calcula que hi ha registrades un milió i mig d'empreses, però la majoria, 900.000, són empreses amb només un o dos treballadors.

Les que estaran més vigilades seran les empreses de més de 50 treballadors, que, a més, per llei, ja han de tenir en marxa un pla d'igualtat.

A Catalunya hi ha 8.440 empreses obligades a tenir un pla d'igualtat. D'aquestes, fins ara només 300 han registrat el seu pla a la Direcció General d'Igualtat de la Generalitat

El sindicat UGT ha afirmat que l'incompliment d'aquestes normatives suposaran infraccions "greus" i ha assegurat que denunciarà les companyies infractores.


A Catalunya, més bretxa

Es calcula que al conjunt de la Unió Europea la diferència salarial entre els homes i les dones és del 14%.

A Catalunya, aquesta xifra és bastant més alta, arriba al 22%.


Una eina gratuïta

Per facilitar aquest registre, el Ministeri de Treball ha preparat una eina voluntària i gratuïta, consensuada amb els agents socials.

No tenir a punt aquestes dades comporta sancions que poden arribar fins als 187.000 euros.

A partir d'ara, l'empresa on el registre mostri que hi ha una diferència del 25% o més entre els sous dels homes i les dones haurà de justificar la situació de manera molt raonada i demostrar que no té res a veure amb el gènere dels treballadors

ARXIVAT A:
Bretxa salarial
Anar al contingut