Toomaj Salehi ha fet proclames a les xarxes a favor de la revolta i l'ha plasmat en cançons (Toomaj Salehi/Youtube)

El raper iranià Toomaj podria enfrontar-se a la pena de mort pel suport a la revolta

Segons l'ONU, ja s'han detingut unes 14.000 persones arran de la revolta que va detonar la mort de la jove Jina Mahsa Amini

El raper iranià Toomaj Salehi està empresonat i es pot enfrontar a la pena de mort per donar suport al moviment de protesta de l'Iran.

"El crim d'algú va ser que els cabells li flotaven al vent. El crim d'algú era ser una persona valenta i decidida".

És la traducció de la lletra d'una cançó del cantant, una de les proclames a favor dels drets de les dones que li podrien arribar a costar la vida. Fa referència a la jove kurda Jina Mahsa Amini, morta per la policia iraniana i que va originar la revolta.

Toomaj és conegut al seu país per les cançons de protesta sobre els problemes socials a l'Iran i ser actiu a les xarxes socials com Instagram i  YouTube.

La seva família, en una entrevista a la CNN, ha dit que tem seriosament per la vida de Salehi, de 32 anys, arrestat des de dissabte 29 d'octubre.

El seu oncle assegura que l'artista s'enfronta a acusacions de dissidència contra la República Islàmica de l'Iran que es poden castigar amb la mort. 
 

La família dubta de si encara és viu

El raper estaria acusat d'haver fet "activitats propagandístiques contra el govern, cooperació amb governs hostils i de formar grups il·legals amb la intenció de crear inseguretat al país", segons l'agència de notícies estatal IRNA.

Segons la família, el raper està empresonat a la ciutat d'Isfahan i creuen que el poden haver torturat: "Tampoc no estem segurs de si és viu o no, ni ell ni els seus dos amics, a qui també es van endur", diu Eghbal Eghbali, un oncle que viu a Alemanya.

Un portaveu del poder judicial d'Isfahan que cita IRNA ha afirmat: "L'acusat va tenir un paper clau a l'hora de crear, convidar i encoratjar els disturbis a la provícina d'Isfahan i la ciutat de Shahin Shahr".

Vídeos a les xarxes al costat de manifestants

Dies abans de la seva detenció, va publicar vídeos d'ell mateix, al carrer, al costat dels manifestants. "Cap de nosaltres té sang de color diferent", va escriure Salehi al seu compte d'Instagram.

"No oblideu la nostra increïble unió i no permeteu que creïn divisió entre nosaltres, en aquest paradís sagnant i tristament bonic".

 

L'oncle de Toomaj Salehi detalla que "a les dues de la matinada ens va despertar una trucada dels seus amics, que estaven preocupats pel que li hagués pogut passar al Toomaj".

Assegura que un dispositiu d'unes "cinquanta persones l'havien anat a detenir a casa seva, a Chaharmahal, al sud-oest del país. 
 

Una suposada disculpa amb els ulls embenats

Després de l'arrest, un vídeo curt de qui sembla ser Toomaj Salehi amb els ulls embenats va ser publicat a l'agència Young Journalists Club, amb suport estatal.

Salehi semblava admetre que es penedeix de la crida a la mobilització contra el govern que va fer a les xarxes socials. L'oncle de Salehi afirma que l'home del vídeo no era el seu nebot.
 

50 dies de protestes a l'Iran

La revolta a l'Iran va arrencar amb la mort de Jina Mahsa Amini, la jove kurda de 22 anys que va morir el 16 de setembre després que l'arrestés la "policia de la moral" per no portar ben posat el mocador.

A finals d'octubre, les autoritats iranianes van assegurar que almenys mil persones seran jutjades a Teheran per les protestes que han sacsejat el país. Aquests processos judicials massius són una nova acció del règim destinada a sufocar la dissidència.

Les manifestacions ja fa 50 dies que duren i també s'hi han afegit vagues d'estudiants. L'activista i periodista resident als Estats Units Omid Memarian ha publicat imatges de les mobilitzacions de les últimes hores.

Les protestes es mantenen malgrat les declaracions del president iranià, Ebrahim Raisi, que durant el cap de setmana ha dit que les ciutats de l'Iran estan "tranquil·les i segures". 

L'ONU calcula que unes 14.000 persones ja han estat arrestades, incloent-hi advocats, periodistes, músics, educadors i activistes.

 

ARXIVAT A:
Drets humansIran
Anar al contingut