Façana d'un edifici de Barcelona

El PSOE i Podem pacten congelar durant 6 mesos el preu dels lloguers que es renovin

És una de les mesures del decret que el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts i que prorroga bona part de les mesures anticrisi

RedaccióActualitzat

Els líders del PSOE i d'Unides Podem, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, han pactat aquest dimarts que en les renovacions de contractes de lloguer d'habitatges que es facin fins al juny el propietari no pugui apujar el preu.

Segons han avançat diversos mitjans, aquesta congelació de preus de lloguer l'han decidit a primera hora del matí en una reunió prèvia a l'últim Consell de Ministres.

La vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, i el president Pedro Sánchez, aquest dimarts a Madrid (EFE)

És una mesura que s'inclou en l'anomenat "decret anticrisi" que s'ha aprovat en el Consell de Ministres per fer front a la situació creada per l'augment del preu de l'energia, la guerra d'Ucraïna i la inflació.

Aquest decret ha renovat bona part de les mesures que vencien el 31 de desembre, com ara la reducció de l'IVA de l'electricitat o la gratuïtat dels bitllets de Rodalies i Mitjana Distància de Renfe.


Negociació PSOE-UP fins a l'últim moment

Els dos socis del govern espanyol, PSOE i Unides Podem, han negociat fins a l'últim moment aquest paquet de mesures, que ha anunciat el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Algunes d'aquestes mesures inclouen prorrogar el límit del 2% de pujada anual en els contractes de lloguer en vigor, i la pujada del 15% de les pensions no contributives.

Altres mesures que s'estaven negociant són un xec de 300 euros per destinar a productes de primera necessitat que Unides Podem vol que se'n puguin beneficiar 8 milions de persones.

El preu dels lloguers ha pujat molt

El preu del lloguer a Catalunya va tornar a pujar a l'estiu; la mitjana de preus va incrementar-se un 9,2% comparat amb el mateix període de l'any passat, fins als 805 euros.

En el cas de la ciutat de Barcelona, els preus van disparar-se molt més per damunt de la inflació d'aquell trimestre, un 14%, fins als 1.066 euros mensuals.

Són els números més alts del registre històric, fins i tot superiors a l'últim pic previ a la pandèmia, a finals del 2019. També superen aquells màxims les ciutats de Girona (736 euros), Tarragona (627 euros) i Lleida (529 euros).

Comparat amb el tercer trimestre del 2021, els preus a Lleida pugen per sota de la inflació, però la superen, clarament, a Girona (+15%) i Tarragona (+12,5%).


Pujada dels lloguers limitada al 2% des del març

Entre les mesures adoptades pel govern espanyol per fer front a la crisi generada per la guerra a Ucraïna, el març ja es va aprovar la limitació del preu del lloguer.

Es tracta d'una exempció temporal de la llei d'arrendaments urbans (LAU), que no s'ha de modificar. És una mesura que es pot prorrogar en funció de l'evolució de la situació.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeGovern espanyol
Anar al contingut