Barcelona

El PSC adverteix que la reforma de l'impost de successions tanca portes a l'aprovació dels pressupostos

La Generalitat ha anunciat aquest dimarts la reforma de l'impost de successions. L'executiu bonificarà el 99% de la taxa per familiars directes. Els socialistes asseguren que la decisió tanca portes de cara a donar suport als pressupostos del govern català. La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha lamentat que l'executiu hagi creuat la "línia roja" que havien marcat els socialistes catalans per poder començar a negociar. De la seva banda, el PP veu la reforma com un acostament, però matisa que encara és insuficient. Els sindicats UGT i CCOO consideren la reforma "una irresponsabilitat" perquè "les grans fortunes ja no han de tributar" a Catalunya, fet que consideren una "gran injustícia social".

Actualitzat
El PSC ha afirmat que amb la reforma s'ha tancat la porta a la possibilitat d'acordar amb el govern els pressupostos de la Generalitat. "Hem reiterat de forma continuada que aquesta era una condició essencial per començar a parlar", ha assegurat la diputada Laia Bonet, la qual ha reiterat que "no es pot demanar als ciutadans que facin sacrificis i adoptar al mateix temps mesures que beneficien només uns quants, els més privilegiats". Els socialistes han acusat CiU de tirar endavant la reforma perquè hi ha un "pacte preparat" amb el PPC per aprovar els comptes per aquest any. "El govern ha tirat endavant aquest projecte de llei perquè té calculada la seva estratègia i s'ha assegurat que a la piscina hi ha aigua, abans de llançar-s'hi".

La reacció del PPC a la reforma d'aquest tribut ha estat del tot oposada. El portaveu de la formació, Enric Millo, n'ha "celebrat" la supressió, i a la vegada ha donat la benvinguda al president, Artur Mas, "al sentit comú". El govern català "no ha fet res més que el que altres comunitats autònomes governades pel PP ja han fet fa temps". Millo no ha volgut vincular aquest acostament de posicions a un pacte en els pressupostos de la Generalitat i ha recordat que la proposta del PPC incloïa també les donacions, de manera que l'acostament encara seria insuficient.

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha qualificat d'"indecent" la decisió del govern. "És indecent que la mateixa setmana que els consellers i el mateix  president justifiquen retallades als serveis socials a Catalunya, pretenguin convèncer amb la mateixa contundència que és oportú eliminar un impost que és un instrument de redistribució de la riquesa". Camats considera que la reforma beneficiarà probablement 500 famílies i tindrà, en canvi, una repercussió milionària als pressupostos.

Sobre l'argument de discriminació respecte d'altres territoris que ha defensat el president Mas, Camats ha indicat que no se senten en absolut discriminats quan "s'estableixen impostos de redistribució de la riquesa".

El president d'ERC, Joan Puigcercós, creu que la supressió de l'impost de successions és un exemple d'una "mala política" del govern, que renuncia a ingressos i alhora "dóna per fet que hi ha d'haver retallades en partides necessàries". Puigcercós ha fixat com a "prioritaris" el pressupost destinat a educació i a recerca i innovació, i ha advertit que no està disposat a renunciar-hi a l'hora de negociar els pressupostos amb el govern. "Ens esperen uns anys molt difícils, però enmig del naufragi volem salvar l'educació", ha afegit.

Ciutadans també ha carregat contra l'anunci de la Generalitat. El seu portaveu, Jordi Cañas, ha acusat Mas d'argüir falsedats. Per Ciutadans només és cert que Catalunya està discriminada respecte d'altres comunitats si reduïm el país a les 500 famílies a qui afectava l'impost. Ciutadans ha recordat que la discriminació tributària que afecta el conjunt dels catalans respecte d'altres comunitats es produeix en impostos com l'IRPF o el cèntim sanitari.

El diputat de Solidaritat, Alfons López Tena, ha demanat al govern i al president que "assumeixin la seva responsabilitat, que és la de governar". Tena ha criticat l'executiu per no haver portat "cap mena de mesura al Parlament" per combatre la crisi. "Que ells governin, nosaltres farem oposició", ha conclòs.

Per la seva part, el diputat no adscrit del grup mixt i líder de Democràcia Catalana, Joan Laporta, ha instat l'executiu a "liderar i prendre decisions per solucionar la crisi". Laporta s'ha queixat que la Generalitat no ha plantejat cap proposta sobre "el concert econòmic". "Estan parlant de sobirania fiscal i ni tan sols l'han plantejat", ha afegit.

Els sindicats qualifiquen la reforma d'irresponsabilitat

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, qüestiona que l'administració pública catalana pugui avançar sense els ingressos generats per l'impost i acusa el govern d'equilibrar el deute públic només retallant despesa pública, en comptes de fer-ho mitjançant els impostos.

De la seva banda, UGT ha sentenciat en un comunicat que "les grans fortunes ja no han de tributar" a Catalunya, fet que considera una "gran injustícia social" i l'"eliminació de qualsevol sistema de redistribució de la riquesa". Aquest sindicat denuncia que la recaptació de l'impost de successions quedarà finalment en 156 milions d'euros. Sense l'eliminació, els ingressos haurien estat de 700 milions d'euros el 2011. "Regalarem 544 milions d'euros a les rendes altes i a la vegada volem retallar 1.000 milions de la sanitat pública".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut