Una cambrera prepara la terrassa d'un restaurant (EFE / Toni Albir)
Una cambrera prepara la terrassa d'un restaurant (EFE / Toni Albir)

Bars i restaurants podran obrir seguit de les 7.30 a les 17.00 a partir de dilluns

El Procicat ha anunciat aquest dijous noves mesures contra la Covid, que entraran en vigor dilluns de la setmana que ve

Actualitzat

El Procicat ha anunciat aquest dijous "tímides obertures" de les restriccions vigents per frenar els contagis de coronavirus.

Una de les mesures que es flexibilitzaran és l'ampliació d'horaris en l'hostaleria i, a partir de dilluns, bars i restaurants podran obrir ininterrompudament fins a les cinc de la tarda.

Bars i restaurants són un dels sectors més perdjudicats per la pandèmia i, ara mateix, només podien obrir tres hores al matí i tres al migdia. Aquest dimecres, el Gremi de Restauració de Barcelona ha denunciat que els establiments de restauració "estan pagant un preu molt alt" per les restriccions. En un vídeo difós a través de les xarxes socials, el Gremi demana superar el model de franges horàries i recuperar l'obertura continuada de bars i restaurants fins a l'hora del toc de queda:

 

 

Malgrat el relaxament d'algunes mesures com els horaris de bars i restaurants, tant el toc de queda com el confinament comarcal continuaran com fins ara. Consulta aquí tot el detall de les restriccions, vigents en principi fins al 15 de març. 

Quan falta un mes per a Pasqua, la mobilitat que hi haurà per Setmana Santa és una de les qüestions que més preocupen la ciutadania. Aquest dimecres, en la reunió del Consell Interterritorial de Salut, tant l'executiu espanyol com la majoria de governs autonòmics han defensat mantenir les restriccions de mobilitat.

 

Argimon i Padrós demanen "donar aire"

Aquest dimarts, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va defensar una obertura molt tímida que permetés "donar aire" a certs sectors econòmics "i que la gent pugui respirar".

En la mateixa línia, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, també s'ha mostrat partidari d'"oxigenar" les restriccions en una entrevista al "Catalunya migdia":

"El patiment emocional, el patiment mental, té a veure amb la incertesa de tot plegat, però també amb la incertesa de perdre la feina, de no recuperar-la, la baixada d'ingressos econòmics... La pitjor malaltia que podem tenir és la pobresa. I la segona és la mental."

 

 

Malgrat la bona evolució de la pandèmia, molts experts continuen demanant prudència, en un moment en què la variant britànica ja és la dominant a Catalunya i representa el 60% del total dels contagis, un fet que podria explicar la lentitud del descens de la corba. La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, ha demanat prudència a l'hora de flexibilitzar les restriccions, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio":

"La desescalada ha de ser molt lenta perquè, si no, correm el risc d'una quarta onada."

 

 

Milloren els indicadors de la pandèmia

Tanmateix, aquest dimecres, els principals indicadors de la pandèmia han continuat millorant, amb un descens del risc de rebrot fins als 224 punts. Un total de 19 comarques catalanes ja han deixat de tenir un risc molt alt de rebrot i estan per sota dels 200 punts.

 

 

Pel que fa a la velocitat de contagi, està a 0,92, per sota de l'1, de manera que l'epidèmia no creix.

El nombre de contagis continua reduint-se, malgrat l'avenç de la variant britànica del virus. En les últimes 24 hores s'han notificat 1.559 contagis nous, una xifra que situa el total d'infectats des de l'inici de la pandèmia en 560.377. Pel que fa a les defuncions, se n'han notificat 44, de manera que el nombre de morts des del mes de març de l'any passat arriba a 20.760.

La positivitat, és a dir, el percentatge de PCR i tests d'antígens que donen positiu, se situa en el 4,99%, vuit centèsimes menys que el dia anterior, i per sota del 5%, xifra que l'OMS estableix com el llindar en què la pandèmia és difícil de controlar.

La pressió hospitalària també es redueix. Aquest dimecres hi havia un total de 1.664 pacients amb Covid-19 hospitalitzats, 33 menys respecte a dimarts. A les UCI, encara hi ha 520 malalts ingressats per Covid, només cinc menys que el dia anterior.

 

Vacunació de persones de més de 80 anys, en un centre d'atenció primària (EFE / Enric Fontcuberta)

 

La vacunació avança a un ritme baix

La vacunació a Catalunya continua sense pausa però a poca velocitat. Segons les dades d'aquest dimecres de la Conselleria de Salut, dimarts es van inocular un total de 16.224 dosis de la vacuna, de les quals 15.399 van ser primeres dosis i 825, segones.

Aquesta setmana, la Generalitat ha rebut un total de 171.800 dosis de vacunes per administrar dels tres fàrmacs que s'han autoritzat fins ara.

 

 

 

De moment, la vacunació ja s'està demostrant efectiva en els dos col·lectius més immunitzats: els usuaris de residències de gent gran i el personal sanitari. Aquesta setmana hi ha hagut dos dies sense cap cas notificat en residències, segons dades de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).

 

 

Aquest dimecres ha transcendit que, per primer cop des de l'inici de la pandèmia, les persones de més de 79 anys han registrat la tendència més baixa de totes les franges d'edat.

 

Una setmana des de la flexibilització per a centres comercials

Des d'aquest dilluns, els centres comercials i els establiments de més de 400 metres quadrats poden reobrir entre setmana, amb un aforament limitat al 30%. Estaven tancats des del 7 de gener.

També des d'aquesta setmana, l'aforament de les piscines és del 50%, en comptes del 30% com fins ara; i les activitats esportives grupals en espais interiors ja no cal que estiguin limitades a sis persones si s'acredita una ventilació adequada.

 

Diverses persones, aquesta setmana al centre comercial La Maquinista
Diverses persones, aquesta setmana, al centre comercial La Maquinista (EFE / Marta Pérez)

 

 

 

ARXIVAT A:
ProcicatCoronavirus Covid-19
Anar al contingut