Darias reclama "unanimitat" en les restriccions de mobilitat per Setmana Santa
Gent a la platja de la Malva-rosa de València l'últim cap de setmana de febrer

Madrid es queda sola demanant aixecar el tancament perimetral per Setmana Santa

El Ministeri de Sanitat demana un pla conjunt que topa amb el rebuig de Madrid a tancar el seu territori

Irene Vaqué ReigActualitzat

S'ha de permetre la mobilitat entre comunitats autònomes per Setmana Santa? Quan falta un mes per a Pasqua, aquest és un dels grans temes que s'han debatut aquest dimecres a la tarda a la reunió del Consell Interterritorial de Salut, amb la voluntat de diversos governs i del Ministeri de Sanitat de mantenir restringida aquesta mobilitat i el rebuig de Madrid i les Canàries a fer-ho.

Diverses comunitats han reclamat que hi hagi una posició comuna sobre aquesta qüestió al Consell Interterritorial. I qui més ha insistit en aquesta voluntat de consens és la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que vol evitar un escenari en què cadascú vagi a la seva.

La ministra ha anunciat que aquest dijous faran una proposta per consensuar les mesures amb l'objectiu que el Consell la ratifiqui la setmana que ve. Segons ha dit, les restriccions han d'afectar la mobilitat i la interacció social.

 

Darias ha afirmat que hi ha "més consens del que podem imaginar" i ha expressat el desig que la decisió es prengui per unanimitat:

"Necessitem mesures de país, la ciutadania ho demana."


Sense citar en cap moment Madrid, que és la comunitat que ha mostrat més reticències a tancar el perímetre, Darias ha apel·lat a la necessitat de tenir un pla conjunt per Setmana Santa:

"Que tinguem una actuació coordinada, homogènia, no en una part sí i una no. És una mesura que ens permetrà continuar tenint el virus a ratlla. L'objectiu és salvar vides, no setmanes, i que no hi hagi una quarta onada que no ens podem permetre."

Darias ha subratllat que les decisions que surten del Consell Interterritorial són "d'obligat compliment" per a totes les comunitats.

Salut, partidària de mantenir el tancament perimetral de Catalunya per Setmana Santa
Control dels Mossos durant un tancament perimetral al Segrià (ACN/Oriol Bosch)

 

Salut, partidària de mantenir el tancament perimetral

A Catalunya, fonts de Salut informen que la Generalitat és partidària de mantenir el tancament perimetral del país. És a dir, que no es pugui entrar ni sortir de Catalunya fora dels motius justificats.

Catalunya ha estat consultada pel País Valencià, que s'ha posat en contacte amb els governs de les autonomies veïnes (les Balears, Aragó, Múrcia, Castella-la Manxa i Catalunya) per acordar una posició comuna de cara a les vacances de Pasqua.

"La situació epidemiològica continua millorant, però no podem malmetre els esforços realitzats per la societat valenciana durant les últimes setmanes. Cal consolidar la millora aconseguida", ha remarcat el president valencià, Ximo Puig.

 

Entre els governs favorables a mantenir les restriccions a l'hora de moure's entre autonomies hi ha els de Múrcia, Astúries, Cantàbria, el País Basc i la Rioja.

 

Madrid, partidària d'obrir i Castella-la Manxa li demana que no ho faci

Si el País Valencià lidera la petició que tothom mantingui restringida aquesta mobilitat, Madrid torna a desmarcar-se'n i també ho fan les Canàries.

Segons Isabel Díaz Ayuso, "és positiu que la gent pugui anar a la segona residència o que turistes puguin venir a Madrid", per contribuir a la recuperació econòmica, "sempre que es compleixin les normes". Ho ha afirmat abans del Consell.

En contra dels avisos que han llançat alguns metges, la dirigent popular es declara convençuda que obrir la mobilitat no suposarà un risc de quarta onada:

"Obrir o tancar una comunitat a aquestes alçades no provoca més onades. Entenc que en la primera onada, quan no coneixíem aquesta epidèmia, les decisions que es van prendre fossin d'aquestes característiques. No soc partidària de tancar si la situació és bona i crec que és positiu que hi pugui haver ciutadans que puguin anar a la segona residència o venir a Madrid a moure la malparada economia."

 

Castella-la Manxa, veïna de Madrid, ha demanat a aquesta comunitat "paciència" i "un últim esforç" per evitar que la Setmana Santa "es converteixi en un segon Nadal en termes de contagis i que després d'una onada tan dura en vingui una altra de molt pitjor". La portaveu de l'executiu regional ho ha demanat expressament al de Díaz Ayuso durant una roda de premsa.

 

Sense canvis en el límit de la vacuna d'AstraZeneca

La ministra Darias ha refredat la possibilitat d'elevar de forma immediata el topall d'edat de la vacuna d'AstraZeneca, que ara a Espanya són els 55 anys.

La Generalitat ha demanat que la puguin rebre també les persones de fins a 65, apel·lant als estudis que indiquen que és igual d'eficaç i segura en aquest tram d'edat, i altres consellers del ram també ho han fet al Consell.

La titular de Sanitat, però, s'ha remès a la Comissió de Salut Pública, que va revisant les publicacions científiques sobre el tema. Darias ha afegit que els resultats de l'assaig que s'està fent als Estats Units no arribaran abans de l'abril.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaCovid-19VacunesComunitat de MadridPaís Valencià
Anar al contingut