Clam unànime a les universitats catalanes per recuperar la presencialitat

"Tímides obertures" en restauració, universitats, extraescolars, esport i cultura

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que "estem en disposició de fer noves correccions, però mantenint la prudència"

RedaccióActualitzat

El Procicat s'ha reunit aquest dijous per flexibilitzar algunes de les mesures per contenir l'avenç de la Covid-19. "Estem en disposició de fer noves correccions, però mantenint la prudència. El Procicat ha decidit fer tímides obertures, per als pròxims set dies, i anar revisant", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés.

Una de les mesures més destacades és l'ampliació dels horaris de restauració: de 7.30 a 17.00, ininterrompudament.

Aquesta és una de les novetats en les mesures que entraran en vigor la setmana que ve. Consulta aquí què es pot fer i què no a partir de dilluns.

La consellera Vergés ha demanat "molta cautela i prudència" amb les noves mesures: "No podem fer una desescalada general, pel nostre context i el context epidemiològic europeu".

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que a Catalunya hi ha 8.800 casos actius de Covid-19 i que la millora de les dades epidemiològiques és "tímida".

Vergés ha demanat que "es continuï reduint la interacció social al màxim" i ha afegit que "si no ho fem, siguem conscients que estem encetant noves cadenes de contagi".
 

5 propostes pedagògiques potents, malgrat la pandèmia
Es reprèn la competició d'equips federats amb nois i noies de més de 16 anys


El Procicat ha flexibilitzat també algunes de les restriccions a l'esport i l'oci. Es permet la reobertura dels vestidors a gimnasos i centres esportius i s'autoritza la represa de competicions esportives federades, a partir dels 16 anys. Pel que fa al lleure extraescolar, que fins ara es cenyia als alumnes de primària, s'amplia a l'ESO, el batxillerat i la formació professional, així com la sortida i pernoctació fora de la comarca amb "la bombolla escolar".

També es recuperen les activitats lúdiques en centres cívics, a partir dels 65 anys, a l'aire lliure. Vergés ha demanat "molta cautela" a aquest col·lectiu i ha aclarit que "no és la recuperació de tota l'activitat als centres cívics, només per a aquelles activitats que contribueixin a la salut mental i física".

Les universitats catalanes podran recuperar l'activitat presencial a partir de dilluns, amb un 30% de l'aforament màxim a les aules. També permeten la represa de les activitats culturals als museus, galeries d'art i sales d'exposicions.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que les restriccions en les trobades socials es mantenen a sis persones, "però ja no estan limitades a dues bombolles".

Finalment, Sàmper ha recordat que les mesures tindran una vigència de set dies, i si cal es revisaran. Es mantenen el confinament perimetral comarcal i les restriccions de mobilitat sense justificació.


Indicacions pel 8M

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que preval el dret a manifestació, tot i que ha recomanat que "si es poden fer concentracions, millor que caminant, i amb totes les mesures de protecció".

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que "hi ha moltes formes d'expressar-se", i ha fet referència a la diversitat d'actes que es preveuen el 8 de març, dia de la dona treballadora, arreu del país. "Moltes entitats ho estan entomant amb la màxima prudència", ha dit.


Milloren els indicadors

Un dia més, els indicadors de la Covid dibuixen una millora de la situació epidemiològica. La taxa de positivitat dels tests d'antígens és d'un 10% menys que el dimecres anterior. Una tendència que s'ha mantingut tota la setmana: "Bones notícies" en paraules d'Argimon.

La velocitat de propagació de la Covid-19 a Catalunya, l'Rt, es manté en 0,92. L'índex de rebrot tampoc es mou: es queda en 224, segons les darreres dades del Departament de Salut.
 

Evolució de les dades a Catalunya


En paral·lel, la incidència a 14 dies puja lleugerament i passa de 250,58 a 250,98. En les darreres 24 hores s'han informat 1.456 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 521.296 des de l'inici de la pandèmia.

El 4,99% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu. S'han notificat 21 morts, amb un total de 20.781 en tota la pandèmia.

Hi ha 1.637 pacients ingressats als hospitals, 27 menys que ahir. 504 pacients crítics estan ingressats a l'UCI, 16 menys que fa 24 hores.

Els vacunats amb la primera dosi ja superen el mig milió i són 514.049 (+31.215), i 193.326 amb la segona dosi (+1.428).

Anar al contingut