El preu de la llum d'aquest dimecres, el tercer més alt de la història

El preu mitjà de l'electricitat arriba als 98,7 euros per megawatt/hora, un augment que la vicepresidenta Teresa Ribera diu que no té res a veure amb les noves tarifes i els trams horaris

Actualitzat

El preu de l'electricitat continua pels núvols i aquest dimecres, després del pic del passat 2 de juliol, ha arribat de mitjana els 98,72 euros el megawatt/hora, el tercer preu més car de la història.

El preu d'aquest dimecres només se situa per darrere dels 99,8 euros/MWh del divendres de la setmana passada i els 103,76 euros/MWh que es van registrar l'11 de gener del 2002.

Segons l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), el preu més alt ha estat a les nou del matí (108,01 euros/MWh) i el més baix, entre les tres i les sis de la matinada (92,05 euros/MWh).

 


Un preu que afecta, sobretot, els clients amb tarifa regulada

L'elevat preu d'aquest dimecres afecta, bàsicament, els clients amb tarifa regulada, que paguen segons l'horari. El cost de l'electricitat en l'anomenat "mercat majorista" només determina una quarta part de la factura d'aquells clients acollits a la tarifa regulada (PVPC). Ara mateix, es tracta d'uns deu milions de llars a tot Espanya.

La resta, un 60% de les llars, tenen preus pactats amb les distribuïdores. Més de 16 milions de clients tenen contracte "lliure" i paguen d'acord amb la tarifa que els hagi ofert la seva comercialitzadora, independentment de la cotització diària.

D'aquesta manera es manté la tendència a l'alça del passat juny, el més car de tot el 2021.

Un home encén un interruptor domèstic
Un home encén un interruptor domèstic (Europa Press / Jesús Hellín)

 

Ribera defensa els trams horaris

La ministra Teresa Ribera, aquest dimecres a Barcelona per la inauguració del congrés BforPlanet, creu que es d'hora per parlar de noves mesures per mitigar l'escalada perquè encara s'ha de veure l'efecte de les aplicades les darreres setmanes.

Ribera ha insistit que la pujada de l'electricitat no té res a veure amb les noves tarifes i els trams horaris, i que en tot cas, i malgrat la polèmica generada, permeten als usuaris estalviar-se uns diners si desplacen el seu consum a les hores vall:

"L'increment del preu de l'electricitat no té res a veure amb la generalització dels trams horaris. De fet, això ajuda a reduir el preu de l'electricitat per a qui pot desplaçar alguns dels seus consums als trams més barats. Si algú no pot fer-ho, en teoria, no haurien de notar un increment de preu".

 

La vicepresidenta quarta del govern espanyol, Teresa Ribera, aquest dimecres a Barcelona
La vicepresidenta quarta del govern espanyol, Teresa Ribera, aquest dimecres a Barcelona (EFE / Andreu Dalmau)


El preu del gas ha pujat al ritme del petroli, i això encareix la producció de les centrals de cicle combinat; l'efecte de l'increment de preus es trasllada a la resta de les energies que entren en el sistema, com ara la hidroelèctrica, la nuclear o les renovables. A més, també s'han encarit els drets d'emissió de CO2, que paguen les empreses per contaminar. 

"Ja hem dit a la Comissió Europea que cal fer una reflexió col·lectiva sobre aquest sistema", ha afirmat Ribera.

 

El preu d'aquest dijous, encara per sobre dels 90 euros/MWh

De cara a aquest dijous, el preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista baixa un 5,1%, però continua per sobre dels 90 euros/MWh i arribarà als 93,67 euros. El preu més alt és el marcat per a les onze de la nit (102,1 euros/MWh) i el més baix el de les cinc de la matinada (77,5 euros/MWh).

Durant set dels vuit primers dies del mes de juliol, el preu mitjà diari en el mercat majorista s'ha situat per sobre dels 90 euros/MWh.

 

 

ARXIVAT A:
ConsumEnergiaEconomia de butxaca
Anar al contingut