Madrid

El PP esclata contra Montero per haver-los acusat de "promoure la cultura de la violació"

Els populars i Vox reclamen la dimissió de la ministra d'Igualtat, que ha rebut un toc d'atenció de la presidenta del Congrés

RedaccióActualitzat

El PP i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, s'han enganxat aquest dimecres al Congrés dels Diputats per la llei del "només sí és sí".

Durant la sessió de control al govern espanyol, els populars han qüestionat la norma amb l'argument que ha portat a rebaixes de pena i excarceracions. De fet, han demanat la dimissió de Montero perquè, a parer seu, "està regalant" aquestes rebaixes als delinqüents sexuals.

"És conscient de la gravetat del que està passant? S'ha posat en la pell de les víctimes?", ha etzibat a Montero la diputada del PP Belén Hoyo. 

En resposta, la ministra ha enumerat diverses mesures de la llei que protegeixen les víctimes i en reconeixen els drets i la reparació, tant del 8% de les que presenten denúncia com del 92% que opta per no fer-ho pel temor que no se les creguin. 

La diputada del PP Belén Hoyo critica Montero, que gesticula davant el discurs
La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha exigit la destitució de Montero (EFE/J.C. Hidalgo)

En aquest punt, Montero ha criticat campanyes com les de Galícia o Madrid, governades pel PP, que ha remarcat que fan responsables les dones de les possibles agressions, amb frases com "Vigila la teva copa" o "Surt a córrer de nit amb malles. Què passa ara? No hauria de passar, però passa". 

Montero ha elevat el to parlant de la "cultura de la violació"

"Qui sembra vents, cull tempestats. Culpar les víctimes, responsabilitzar les víctimes, de les agressions que pateixen. Vostès promouen la cultura de la violació que posa en qüestió la credibilitat de les víctimes." 

Aquí la bancada popular s'ha enervat i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha hagut de demanar silenci diverses vegades. 

Després, Batet ha fet una amonestació a la ministra d'Unides Podem. Ha considerat que l'expressió que havia fet servir no era "adequada en termes parlamentaris", i li ha demanat respecte i contenció en el llenguatge, mentre que el PP ha exigit a Montero que plegui. 

Aquesta és la seqüència dels fets:

 

Vox ha exigit la responsabilitat de Montero, a la qual ha acusat d'"amagar-se" i no assumir la responsabilitat de les rebaixes de condemnes aprofitant una llei que, per al partit d'extrema dreta, "exerceix violència institucional contra les dones".

La ministra s'ha mantingut ferma i ha defensat que tant el Parlament com la societat volen "més feminisme, més drets i més democràcia". "Malgrat totes les estratègies de violència política, continuarem aquí legislant pels drets de les dones", ha manifestat. 

El concepte "violència política" és el mateix al qual es va referir la ministra en una altra sessió crispada, quan Vox va insultar-la dient-li que "l'únic mèrit" que tenia era "haver estudiat en profunditat Pablo Iglesias".

Aleshores, la pràctica totalitat de la cambra va censurar les paraules de la diputada d'extrema dreta Carla Toscano. 

El vicepresident primer del Congrés, Alfonso Rodríguez de Celis, que en aquell moment actuava de president, la va cridar a l'ordre. I va anunciar que les paraules es retirarien del diari de sessions, però Montero va replicar que volia que s'hi mantinguessin perquè quedés constància de la "violència política".

Montero, esbroncada per la banda del PP al Congrés dels Diputats
Montero, esbroncada per la banda del PP al Congrés dels Diputats (EFE/J.C. Hidalgo)

En la sessió d'aquest últim dia de novembre, ha sortit en defensa d'ella i de la norma el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. "La llei del 'només sí és sí' només pensa en les víctimes, i quan es va tramitar al Congrés l'únic que vaig sentir va ser que la presumpció d'innocència es trencava per a l'agressor", ha afirmat.

El ministre ha reclamat al PP que no "creï alarma" pels casos que hi ha hagut. 

En canvi, la ministra de Justícia, Pilar Llop, s'ha desmarcat de l'acusació. Tot i dir que el PP "no fomenta cap mena de cultura contra les dones", ha instat el partit a "ser conscients que cal continuar avançant en la igualtat" i contra la violència masclista. 
 

Montero es remet a la "cultura de la violació" denunciada per l'ONU

Després, des dels passadissos del Congrés, Montero s'ha refermat en les declaracions contra el PP. "Ha fet campanyes institucionals dient a les dones que són les que han de protegir les copes en comptes de posar el focus en els agressors", ha dit. "Que hi posin ells el nom, i així no ho haurem de fer les feministes", ha conclòs. 

En una piulada, s'ha remès a un document de les Nacions Unides sobre l'esmentada "cultura de la violació" que reclama centrar l'atenció en els agressors i ajuda a entendre l'abast de la violència masclista: 


Feijóo: "Que no es posi nerviosa i assumeixi la responsabilitat"

El PP ha insistit a demanar la dimissió de la ministra, ha considerat insuficient retirar l'acusació del diari de sessions del Congrés i ha exigit a Pedro Sánchez que la cessi

El president del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha dit que s'han sentit insultats i ha retret al govern espanyol que sigui "el primer 'hooligan'" de la política espanyola.

Per això, ha dit, el que ha de fer Montero és "recollir el despatx": 

"Que no es posi nerviosa, que assumeixi la responsabilitat i, per favor, que no sigui embarrant la política espanyola". 

L'esbroncada al Congrés arriba l'endemà que el Tribunal Suprem va declinar fixar doctrina sobre com s'ha d'aplicar la llei. Els jutges van admetre que pot rebaixar condemnes, com van aprovar aquest mateix dimarts amb els violadors del cas Arandina, però van dir que s'ha d'estudiar cas per cas. 

 

ARXIVAT A:
PSOEUnides PodemPPVoxCongrés dels DiputatsViolència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut