L'anunci de la Xunta pel 25N amb un missatge qüestionat pel feminisme
L'anunci de la Xunta pel 25N amb un missatge qüestionat pel feminisme (Twitter Xunta de Galícia)

Un anunci de la Xunta culpabilitza la dona de les violacions: "Vas a córrer de nit amb malles"

El BNG i Igualtat carreguen contra la campanya gallega pel 25N, que les xarxes han capgirat amb un missatge feminista

RedaccióActualitzat

Una noia surt a córrer quan comença a fer-se de nit, vestida amb top i malles curtes. Aquesta és la imatge de la controvertida campanya de la Xunta de Galícia pel 25N, el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Polèmica perquè dona a entendre que la responsabilitat és d'ella per haver sortit així, segons han criticat diverses veus.  

El missatge que acompanya la foto diu:  

"Es vesteix amb malles d'esport. Se'n va a córrer a la nit. Què passa ara? No hauria de passar, però passa."

El Bloc Nacionalista Gallec (BNG) ha exigit la retirada "immediata" de l'anunci perquè "responsabilitza les dones davant la violència masclista".

"Ens preocupa que el govern del PP llanci una campanya fent servir els arguments dels que pretenen justificar el masclisme o trobar alguna justificació a les agressions", ha denunciat la viceportaveu parlamentària del BNG, Olalla Rodil. 

"Els carrers, els bars o les pistes de córrer fa molts anys que les vam conquerir i tenim tot el dret de caminar-hi com ens sembli, soles o acompanyades", ha afegit.

També la secretària d'estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, la gallega Ángela Rodríguez Pam, ha carregat contra una campanya "inacceptable". "Viola el violador. Aquest és l'únic comportament a assenyalar i canviar", ha remarcat. 

 

La Xunta atribueix les crítiques a una cortina de fum pel "només sí és sí" 

El govern gallec ha sortit en defensa de la campanya, que ha costat 300.000 euros.

El president, Alfonso Rueda, considera que les crítiques són un intent de "desviar l'atenció" per part de l'executiu espanyol i, en concret, del Ministeri d'Igualtat, davant el fet que la llei del "només sí és sí" que ha portat "a l'excarceració de delinqüents sexuals amb delictes molt greus". 

Ha afirmat que és "curiós" que "la controvèrsia més gran" sobre la campanya hagi vingut "dels ministeris que van ser durament criticats, amb molta raó" per aquesta llei, que ha comportat la rebaixa de les penes d'alguns violadors i que ha portat la Fiscalia a intervenir per limitar-ho

Rueda ha dit que no pensen retirar la campanya i ha negat que "es responsabilitzi les dones" de la violència masclista. 

Segons el president de la Xunta, l'anunci "intenta plasmar situacions quotidianes en què les dones poden patir les conseqüències del masclisme". 

Assenyalar l'agressor i no la dona: la campanya es capgira a les xarxes

El tuit de la Xunta amb l'anunci de la campanya ha motivat rèpliques a les xarxes que capgiren el missatge i posen el focus en l'agressor, en comptes de fer-ho en la dona. 

D'altres han apel·lat a altres frases que fan responsables de les joves de les agressions, han canviat l'exemple pel de menors víctimes d'agressions sexuals per part de religiosos o s'han preguntat quina és la roba adequada per sortir a córrer, segons la Xunta. 

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme Alberto Núñez Feijóo
Anar al contingut