El TS apuja la pena als jugadors de l'Arandina, però seria més alta sense el "només sí és sí"

Revés del Tribunal Suprem al Ministeri d'Igualtat: no fixarà doctrina i avala rebaixar condemnes gràcies a la llei del "només sí és sí" estudiant-ho cas per cas

Actualitzat

En plena revisió de sentències per la llei del "només sí és sí", el Tribunal Suprem finalment ha elevat la pena als dos jugadors del club de futbol  de l'Arandina, acusats d'haver agredit sexualment una noia de 15 anys, i els ha condemnat a 9 anys de presó.

Tot i així, l'alt tribunal no accepta la petició de la Fiscalia, que demanava 10 anys, i ho fa adduint justament que s'acull a la nova legislació del "només sí és sí".

Els fets van passar el novembre del 2017 en un domicili on es van reunir tres jugadors i la menor.

La Sala Penal ha estudiat les impugnacions de la Fiscalia, les acusacions i les defenses enmig de la polèmica que ha acompanyat l'entrada en vigor de la llei Montero, promoguda per l'actual ministra d'Igualtat.

El Suprem ha donat la raó a la Fiscalia i ha corregit la sentència del Tribunal Superior de Castella i Lleó, en el sentit que no es pot aplicar als condemnats l'atenuant de proximitat d'edat i maduresa.

Revés del Suprem a Igualtat: no fixa doctrina i diu que s'ha d'estudiar cas per cas

De tota manera, deixa clar que la pena és un any inferior a la que hauria correspost abans de l'entrada en vigor de la llei del "només sí és sí", seguint el que estableix la legislació promoguda per Irene Montero i perquè aplica el criteri de rebaixar la pena en benefici del condemnat.

Diu que fins ara els haurien correspost 10 anys, però que els sentencia a 9 en entendre que la normativa nova és beneficiosa per al reu.

Els jutges del Suprem remarquen en una nota que aquest benefici "no s'aplicarà de forma global" sinó que s'ha d'analitzar cas per cas. Només es podrà tenir en compte si es fixa una pena inferior a la que correspondria amb el Codi Penal anterior.

La sentència inclou un vot particular del magistrat Ángel Luis Hurtado, que ha defensat que s'havia de mantenir l'atenuant que el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va aplicar als dos futbolistes condemnats.

De 38 anys de presó a l'absolució i a penes molt reduïdes

L'Audiència de Burgos va condemnar, el desembre de 2019, els tres jugadors de l'Arandina Club de Futbol a 38 anys de presó per l'agressió sexual a una menor, que aleshores tenia 15 anys, el 24 de novembre del 2017.

Després, el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó va absoldre un dels condemnats, Raúl Calvo, i va rebaixar la pena als altres dos, Carlos Cuadrado, "Lucho", i Víctor Rodríguez, "Viti", a 4 i 3 anys de presó, respectivament, en considerar que els fets no constituïen una agressió, sinó un abús sexual.

El tribunal va considerar que no s'havia provat l'existència d'intimidació, que aleshores era clau per poder qualificar els fets com a agressió. A més, va reconèixer els atenuants de proximitat d'edat i de maduresa dels encausats i la víctima.

Façana del Tribunal Suprem
El Suprem ha començat a estudiar recursos per la rebaixa de penes en el marc de la llei del "només sí és sí" (Europa Press/Alberto Ortega)

El debat dels atenuants, clau al Suprem

L'aplicació o no d'aquests atenuants ha estat un dels aspectes a debatre al Suprem, més que no pas l'aplicació de la llei Montero, segons havien avançat a EFE fonts de l'alt tribunal.

Les defenses dels tres encausats n'havien demanat l'absolució, mentre que les dues acusacions particulars --de la víctima i l'Associació Clara Campoamor-- reclamaven que se'ls imposés novament la pena de 38 anys a cadascun.

La Fiscalia, per la seva part, volia elevar a 10 anys les penes a "Lucho" i "Viti".

La fiscal havia considerat que era possible mantenir la petició inicial de 10 anys perquè, amb la nova llei, la forquilla és d'entre 6 i 12 anys de presó. En cas que s'apliqués l'atenuant, mantindria la petició de 4 i 3 anys de presó, perquè la forquilla actual és de 2 a 4 anys i mig.

Totes les parts han mantingut les peticions un cop ha entrat en vigor la nova llei del "només sí és sí", que ha comportat per a alguns condemnats per delictes sexuals una rebaixa de la pena, perquè ha desaparegut el delicte d'abús sexual, però alhora s'han reduït els càstigs mínims en l'agressió sexual (de 5 a 4 anys) i l'agressió sexual amb penetració (de 6 a 4).

El Suprem també estudia recursos pel "només sí és sí"

La setmana passada, el Suprem va començar a estudiar els primers recursos sobre la revisió de condemnes en aplicació de la llei, anomenada oficialment de Garantia Integral de la Llibertat Sexual. El que dictamini marcarà la jurisprudència.

Mentrestant, per limitar els casos en què es poden rebaixar les penes, la Fiscalia ha emès un decret per fixar criteri i estableix que només s'ha de rebaixar la condemna per agressions sexuals si sobrepassa la prevista a la nova legislació, però no si entra dins de la forquilla prevista per la llei.

Un dels condemnats que ha intentat beneficiar-se dels canvis és un dels violadors de La Manada, però l'Audiència de Navarra ha fet saber que no li rebaixarà la pena perquè tindrà en compte el criteri fixat per la Fiscalia.

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexualTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut