El pla de govern, al detall: de la inversió en salut a més mossos i una elèctrica pública

El govern aprova més de 1.500 mesures que representen els principals objectius i actuacions de cada departament durant els pròxims 4 anys

RedaccióActualitzat

El govern de la Generalitat ha aprovat l'acord més rellevant de tota la legislatura, el pla de govern. En el consell de govern s'ha aprovat aquest document, que posa les bases de tot el que es proposa l'executiu per als pròxims quatre anys. Hi ha un total de 1.500 compromisos, entre els quals situar la taula de diàleg com una aposta estratègica per a la consecució del referèndum d'autodeterminació i l'amnistia.

El pla recull els punts pactats en l'acord de govern entre Esquerra i Junts, però s'ha hagut de fer equilibris per encabir-hi també els punts acordats en el pacte d'investidura entre Esquerra i la CUP.

En el pla hi ha des de la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat a través de la taula de negociació política, fins a enfortir les polítiques socials amb actuacions prioritàries en habitatge, ensenyament i sanitat.

L'executiu, que es marca l'objectiu de ser "un país més just, més pròsper, més feminista, més verd i més lliure", aposta per fer "canvis de fons" de "transformació democràtica".

El president Aragonès defensarà el pla de govern la setmana que ve en el debat de política general al Parlament.


Els detalls del pla

La sanitat és una de les pedres angulars del pla de govern. No només per fer front a la Covid. La pandèmia ha posat en evidència algunes de les mancances del sistema de salut, que aquest pla de govern pretén solucionar o almenys millorar. Per això preveu incrementar en 5.000 milions d'euros el pressupost de salut en cinc anys, destinar el 25% a reforçar l'atenció primària i afegir 80 milions més al pressupost de salut mental.

El pla obre la porta a canviar el model de seguretat, un aspecte que recollien els acords d'Esquerra amb la CUP. De moment, es crearà una comissió parlamentària. Es potenciarà la mediació en la resolució de conflictes. I fa equilibris per combinar la defensa dels Mossos i els límits a la Generalitat per presentar-se com a acusació particular contra manifestants en cas de lesions. El pla preveu, a més, un increment de fins a 22.000 mossos i la feminització del cos.

En l'àmbit econòmic, el govern vol reforçar el sector turístic per recuperar l'activitat prepandèmica. Preveu un pla de reindustrialització territorial i la promoció de Catalunya com a hub digital. A més, s'ha proposat superar el 2% del PIB en R+D+I al final de la legislatura.

El pla de govern també recull la implementació de la banca pública. I en el camp de l'habitatge, fixa en 5.000 habitatges l'any l'augment del parc de lloguer, privat i públic.

Per a la vertebració del territori, el govern es planteja assolir la gestió completa de Rodalies, el traspàs de l'aeroport i de les carreteres de titularitat estatal. Però aquests són temes de la comissió bilateral.

L'objectiu del govern és destinar el 2% del pressupost a la cultura. Sobre la candidatura olímpica Pirineus-Barcelona, el pla proposa elaborar un projecte sostenible i fer una consulta.

El pla també contempla desplegar el pla pilot de la renda mínima garantida i crear una elèctrica pública, entre d'altres.

President i vicepresident han anat plegats a la reunió del Consell Executiu
El president i el vicepresident han anat plegats a la reunió del Consell Executiu (EFE/Marta Pérez)

Imatge d'unitat

El govern ha volgut escenificar una imatge d'unitat per deixar enrere la crisi provocada pel la taula de diàleg. Escenografia calculada i acords que reforcen la voluntat de preservar la cohesió de la coalició entre ERC i Junts per Catalunya.

Al president Aragonès i el vicepresident Puigneró se'ls ha vist travessar plegats el Pati dels Tarongers i entrar junts a la reunió de l'executiu.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha situat el pla d'acció com la demostració de la unitat d'acció entre els dos socis de coalició.

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut