La presidenta del Parlament, Laura Borràs, mostra la Medalla d'Honor de la institució
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, mostra la Medalla d'Honor de la institució (ACN/Bernat Vilaró)

El Parlament entrega amb polèmica la Medalla d'Honor als represaliats del procés

La presidenta Laura Borràs ha demanat a la Generalitat que es retiri de les causes judicials, després de les crítiques d'alguns guardonats pel que consideren una mostra d'hipocresia de les institucions

Coincidint amb els actes de la Diada, el Parlament de Catalunya ha entregat aquest divendres la Medalla d'Honor en la categoria d'or al conjunt dels represaliats pels fets relacionats amb l'1 d'Octubre i als col·lectius jurídics que els defensen.

La presidenta de la cambra, Laura Borràs, ha dit que és un "acte polític" i ha subratllat que espera que la medalla serveixi perquè l'executiu es retiri de les acusacions contra independentistes, després de les crítiques rebudes perquè el reconeixement inclou les persones contra les quals el govern actua com a acusació particular.

Roger Español, com a repesentant dels guardonats, ha dit que "fa mal", que la medalla "a massa gent li recordarà per sempre i en tot moment que també va ser represaliada pel govern del país que defensava".

Aquesta distinció del Parlament, creada per la mesa l'any 2000, s'atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional, i enguany "vol expressar la voluntat d'acompanyar institucionalment els qui pateixen persecució per defensar la llibertat dels ciutadans d'escollir el futur del país".

La mesa del Parlament va aprovar aquesta medalla a proposta de Laura Borràs, amb l'aval dels grups d'ERC i la CUP, tot i que hi van mostrar alguna discrepància.


Crítiques prèvies

A l'acte del Parlament no hi han participat ni el PSC, ni Vox, ni Ciutadans, ni el PP, que consideren que la concessió d'aquesta medalla divideix la ciutadania perquè no representa a tots els catalans. De fet, Ciutadans i Vox van demanar que s'inclogués com a represaliats els agents de policia que van actuar en primera línia l'1 d'Octubre.

L'acte ha anat precedit també de polèmica perquè una setantena de represaliats del procés independentista han signat un manifest en contra del guardó, que qualifiquen de simple operació estètica.

Un dels signants d'aquest manifest és l'activista Marcel Vivet, condemnat a cinc anys de presó per haver agredit un mossos d'esquadra en una manifestació l'any 2018, en una causa en què la Generalitat va exercir d'acusació.

Hores abans de l'acte, Marcel Vivet ha explicat en un vídeo a Twitter que no aniria a recollir la medalla perquè "un gest simbòlic té sentit si les accions l'acompanyen", i ha preguntat: "Després de la medalla, la Generalitat deixarà d'emparar la nostra repressió?":

L'any passat, la medalla es va atorgar als professionals del sistema de salut de Catalunya, i l'anterior a Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch 3, i a Òscar Camps, fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms.

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaProcés català11S
Anar al contingut