El lehendakari Urkullu al Parlament Basc
El lehendakari Urkullu al Parlament Basc

Euskadi declararà l'estat d'emergència sanitària i Urkullu tindrà el comandament únic

El govern basc activarà el Pla de Protecció Civil d'Euskadi, que permetrà que s'adoptin mesures més estrictes per frenar la pandèmia

RedaccióActualitzat

El govern basc ha anunciat que dilluns declararà l'estat d'emergència sanitària. D'aquesta manera, el lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu, assumirà el "comandament únic" a Euskadi. L'objectiu és que el govern pugui activar el Pla de Protecció Civil d'Euskadi (Labi), que permetrà que s'adoptin mesures que van més enllà de les que han acordat avui el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes.

L'executiu basc ha explicat en un comunicat que està treballant per publicar en el Butlletí Oficial del País Basc de dilluns que ve la triple normativa que declararà la situació d'emergència sanitària al País Basc.

Urkullu vol anar més enllà de les mesures pactades amb el govern espanyol. Són onze prohibicions i tres recomanacions. Entre les mesures més destacades es prohibeix fumar al carrer si no hi ha una distància mínima de 2 metres. S'amplia a tot Espanya el tancament de discoteques, de sales de ball i de bars de copes. I a les residències, tots els nous ingressos hauran de fer-se una PCR.

El govern basc també preveu aprovar "altres mesures complementàries ja estudiades". Amb la declaració de l'estat d'emergència sanitària, el lehendakari pot adoptar mesures que suposin el confinament, restringir l'accés a determinades zones i limitar o condicionar "l'ús de serveis públics i privats o el consum de béns", segons recull l'article 8 de la Llei Basca de Gestió d'Emergències.

Urkullu, doncs, tindrà el comandament únic, curiosament quan és lehendakari en funcions. Fins a principis de setembre no es farà el ple en que podrà sortir reelegit després de la seva victòria en les eleccions del juny.

Aquest dissabte, les conselleres basques de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures, Arantxa Tapia, i de Salut, Nekane Murga, donaran tots els detalls d'aquestes decisions.

Euskadi viu un repunt de casos de Covid. Aquest divendres s'han detectat 510 contagis nous i 38 persones més han estat hospitalitzades en una població de poc més de dos milions de persones.

ARXIVAT A:
País BascCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut