Urkulu en un míting de campanya del PNB per les eleccions a Euskadi
Urkulu en un míting de campanya del PNB per les eleccions a Euskadi

Eleccions Euskadi: Victòria del PNB que pot tornar a governar amb el PSE i ascens de Bildu

Vox obté el seu primer diputat a la cambra basca

RedaccióActualitzat

El sondeig conjunt de la televisió pública basca i televisió espanyola de les 20 h del vespre li augurava a Urkullu un dels millors resutlats obtinguts pel PNB en els darrers 35 anys. Però a mesura que s'han anat escrutant les paperetes, Íñigo Urkullu ha vist com els 33 escons obtinguts per Ibarrtxe el 2001 continuarien sent un rècord. 

Amb tot, el PNB torna a guanyar les eleccions amb 31 escons, segons el 99,8% dels vots escrutats. Són 3 escons més que els 28 obtinguts el 2016. Per tant, Urkullu pot revalidar el pacte amb els socialistes per governar amb majoria absoluta.

 

Segons l'escrutini, EH Bildu, es consolida com a segona força amb 22 escons. El Partit Socialista d'Euskadi passa a ser tercera força amb 10 escons al davant d'Elkarrekin Podem que retrocedeix fins als 6 escons.

PP i Ciutadans no han rendibilitzat la seva coalició i es queden amb 5 escons.

Vox obté el seu primer diputat a la cambra basca.


El precedent dels comicis del 2016

El 2016, el PNB va augmentar en vots i en escons respecte a les eleccions del 2012, però es va quedar a 10 de la majoria absoluta i va haver de pactar.

EH BILDU es va consolidar com a segona força, però a distància. PODEM va fer el sorpasso als socialistes bascos, que van viure una forta caiguda. Van perdre fins a 7 escons.

El PP va quedar com a última força i Ciutadans va aconseguir un 2% (21.477 vots). Vox només es va presentar a Àlaba i va ser testimonial, quedant en novè lloc amb un 0'07% (771 vots).

En els comicis de fa 4 anys, feia només sis mesos que Arnaldo Otegi havia sortit de la presó després de complir la condemna de 6 anys i mig per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna. Tot i que es va inhabilitar Otegi fins al 2021, el líder abertzale va intentar, sense èxit, concórrer als comicis,

Iñigo Urkullu va ser investit el 24 de novembre del 2016, en segona volta, amb els vots del PSE-EE. Urkullu a banda, al govern basc hi ha 8 consellers del PNB i 3 socialistes.

 

 

ARXIVAT A:
País BascEleccions a Euskadi i Galícia
Anar al contingut