Els nous contagis i les morts per coronavirus baixen per quart dia consecutiu a Espanya

El govern espanyol confia en els tests ràpids per poder planificar millor la retirada progressiva de mesures contra el coronavirus

Juli Rodés AlmerActualitzat

Espanya ha superat, aquest dilluns de Setmana Santa, els 135.000 contagis per coronavirus. La bona notícia és que continuen baixant tant els nous contagis com les morts ocorregudes en un sol dia. Aquest dilluns ho han fet per quarta jornada consecutiva.

En concret, s'han registrat 4.273 contagis nous, que en fan un total de 135.032. La Covid-19, d'altra banda, ja ha causat la mort de 13.055 persones. En les últimes 24 hores es té constància de 637 noves víctimes mortals.

No hi havia un nombre semblant de nous casos al d'aquest dilluns des de fa dues setmanes, el diumenge 22 de març, que n'hi va haver 4.276. Per trobar una xifra inferior cal recular fins al 20 de març, que va ser de 2.833.

Per trobar menys morts en un sol dia, d'altra banda, cal anar fins al 24 de març, que n'hi va haver 514.

 

L'avinguda dels Reis Catòlics de Sevilla, deserta aquest diumenge de Rams (EFE/Julio Muñoz)


Actualment es calcula que a Espanya hi ha uns 80.000 casos actius. Entre aquestes persones n'hi ha 6.931 d'ingressades a l'UCI. Són 70 persones més en unitats de cures intensives que 24 hores abans, la variació més baixa des de fa tres setmanes.


Tendència a la baixa

Quan ha presentat aquestes dades, María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha valorat que "les xifres confirmen la tendència descendent" de la Pandèmia a Espanya. Amb tot, ha avisat que "és important que passin uns dies per consolidar aquesta tendència epidemiològica".

També ha explicat que "la taxa de creixement de la pandèmia està baixant a gairebé totes les comunitats autònomes".

 

Roda de premsa del comitè tècnic de gestió del coronavirus (EFE/Moncloa)


A més, ha valorat molt positivament la baixada del "número reproductiu bàsic", que mostra com disminueixen els anomenats "casos secundaris", és a dir, els contagis a partir de casos confirmats.

Sierra ha informat, d'altra banda, que hi ha uns 19.000 professionals sanitaris contagiats per coronavirus, la majoria dels quals estan en aïllament domiciliari.


Illa: "Les mesures han funcionat"

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, també ha valorat positivament aquestes dades, en la roda de premsa conjunta amb el ministre de Transports i Mobilitat, José Luis Ábalos. Considera que demostren que les mesures implantades a partir de la declaració de l'estat d'alarma "han funcionat i beneficiat el conjunt dels espanyols".

Ha destacat, a tall d'exemple, que el diumenge 15 de març, l'endemà de l'inici de l'estat d'alarma, l'augment de nous casos respecte al dia anterior era del 22%, mentre que aquest dilluns ha estat del 3%.

Illa també ha volgut reconèixer el "paper importantíssim que han jugat les comunitats autònomes" en la lluita contra l'expansió del coronavirus. I ha explicat que el govern espanyol ja ha destinat 843 milions d'euros a la compra d'equips de protecció i material sanitari.

5 milions de tests ràpids

Per lluitar millor contra l'expansió del coronavirus, el govern espanyol havia anunciat aquest diumenge la compra de 5 milions de tests ràpids que serviran de complement de les proves PCR. Ja n'està repartint un milió entre les comunitats autònomes; fins a 180.000 són per a Catalunya.

Sanitat reconeix que les PCR són més fiables, però argumenta que els tests ràpids, de fet, serviran per estalviar PCR a les persones que ja donin positiu.

L'objectiu del govern és fer una mena de mapa de transmissió del coronavirus, de contagis, de cara a l'anomenat "desescalament" de mesures que caldrà anar aplicant a partir del moment que es consideri oportú iniciar el retorn progressiu a la normalitat.


El govern espanyol prepara la transició

El ministre de Sanitat ha explicat que l'objectiu d'aquesta setmana és "consolidar l'alentiment" de la pandèmia a Espanya. Ha alertat, de tota manera, que la tendència a l'estabilització i l'alentiment dels contagis no ha de fer abaixar la guàrdia: "No hem acabat ni molt menys", ha declarat.

 

Roda de premsa dels ministres de Sanitat, Salvador Illa, i Transport, José Luis Ábalos (EFE/Moncloa)


Ha recordat que estem a les acaballes de la primera etapa de tres, que és superar el pic de contagis. A partir d'aquí cal anar reduint contagis per poder abordar la tercera etapa.

Illa i Ábalos han coincidit a avançar que el govern espanyol ja està treballant en l'etapa de transició, el retorn progressiu a la situació anterior a l'esclat del coronavirus.


Roda de premsa accidentada

La roda de premsa d'Illa i Ábalos ha estat la primera en què els periodistes han pogut preguntar directament, per videoconferència, una de les reivindicacions que s'havien fet des de la premsa. Fins ara, les preguntes es feien arribar per escrit i un responsable de comunicació de La Moncloa les llegia.

L'experiència d'aquest dilluns ha estat una mica accidentada, bàsicament per problemes de so que han obligat a canviar l'ordre de les intervencions previstes i, fins i tot, ha impedit que la representant del diari Ara pogués fer-ho. El seu torn, que surt d'un sorteig entre tots els mitjans interessats a intervenir, es preservarà per a la pròxima ocasió.


Nou setmanes des del primer cas

El primer contagi per coronavirus a Espanya es va detectar ara fa poc més de nou setmanes, el divendres 31 de gener, a les illes Canàries. El segon cas va trigar nou dies a aparèixer. A l'Espanya peninsular, el coronavirus no es va detectar fins al cap de tres setmanes. Va ser el 25 de febrer, en una dona italiana resident a Barcelona que havia estat a Bèrgam i Milà, en el nord del seu país.

Ara, i després de 23 dies de confinament de la població, els 7 últims dels quals més estrictes, amb els moviments limitats als sectors essencials, sembla que es confirma que les mesures contra l'expansió del coronavirus comencen a tenir efectes visibles.

El pic de nous contagis, ara per ara, es va assolir el 31 de març, just dos mesos després del primer cas, quan hi va haver més de 9.200 contagis nous.

Des d'aleshores, la xifra ha anat baixant cada dia -tret de dijous 2- fins a arribar als 6.023 contagis nous comptabilitzats aquest diumenge. Per trobar una xifra més baixa cal anar gairebé dues setmanes enrere, fins al dilluns 23 de març.

 

Dos veïns d'una urbanització de Màlaga han fet la seva processó particular aquest diumenge (EFE/Jorge Zapata)


El nombre de morts diàries també ha anat baixant des que dijous 2 n'hi va haver 950, la xifra més alta fins ara, i aquest diumenge s'ha informat que n'hi ha hagut 674. Des de l'1 d'abril, d'altra banda, el nombre de persones donades d'alta ha estat, amb oscil·lacions, entre gairebé 3.400 i més de 4.000.


Els subministraments bàsics estan garantits

La secretària general de Transports i Mobilitat, María José Rallo, ha destacat, en la seva intervenció, que el sector del transport i la logística no s'atura ni els caps de setmana per garantir el subministrament d'aliments i productes bàsics.

En aquest sentit, ha explicat que si bé el transport de mercaderies també ha baixat, a causa de la congelació de l'activitat econòmica no essencial, el transport relacionat amb l'alimentació i la higiene ha augmentat.


"Actituds insolidàries i irresponsables"

Des del Ministeri de l'Interior, els representants de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han felicitat el conjunt de la ciutadania pel seu comportament, però han denunciat la persistència del que han qualificat com "actituds insolidàries i irresponsables".

Com a exemple, José García Molina, subdirector de Logística de la Policia Nacional, ha explicat que les trucades de diversos ciutadans van permetre la detenció d'un home a Múrcia que cada dia sortia a fer motocròs. Va ser detingut després d'una persecució que va durar una hora.

 

Un repartidor passa per la plaça de la catedral de Múrcia, deserta (EFE/Juan Carlos Caval)


També les denúncies interposades contra 23 persones, també a Múrcia, que s'havien ajuntat per celebrar el Diumenge de Rams.

A més, ha lamentat un nou cas de fugida d'un hospital: el d'una dona ingressada en el 12 de Octubre de Madrid, que estava en aïllament. La Policia Nacional la va trobar al cap d'unes hores, amb la seva parella, i tots dos van ser conduïts a l'hospital.

José Manuel Santiago, general de la Guàrdia Civil, ha explicat la detecció d'un vehicle que circulava passada la mitjanit per una carretera de Sevilla. El conductor va assegurar primer que venia de comprar una bombona de butà, però després va reconèixer que venia de fer unes copes amb uns amics. A més, va donar positiu.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut