El president espanyol amb els ministres de Sanitat, Interior, Transports i Defensa (EFE/Borja Puig de la Bellacasa)
El president espanyol amb els ministres de Sanitat, Interior, Transports i Defensa (EFE/Borja Puig de la Bellacasa)

Sanitat reparteix un milió de tests ràpids: 180.000 són per a Catalunya

El govern espanyol ha explicat que ha comprat 5 milions de tests ràpids que serviran de complement de les proves PCR, les quals "són més fiables"

Actualitzat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que el govern espanyol ha repartit aquest diumenge un milió de tests ràpids a les comunitats autònomes. Ha dit que arribaran "demà al matí com a molt tard", perquè es puguin utilitzar com a complement de les proves PCR per a hospitals i residències de gent gran.

"Complementarem les proves PCR amb els tests ràpids, els quals utilitzarem com a complement en una primera fase de cribratge ràpid als llocs amb prevalença alta de la malaltia, com hospitals i residències."

"Hem comprat gairebé cinc milions de tests de diagnòstic ràpid. Ja en tenim un milió i en vindrà un milió més aquesta setmana."

Ho ha dit en una roda de premsa posterior a la videoconferència del president Pedro Sánchez amb els presidents de les comunitats i ciutats autònomes i en la qual també ha anunciat que s'accepta la petició d'aixecar el confinament perimetral de la Conca d'Òdena, tal com va demanar la Generalitat.

El ministre ha detallat que l'estratègia del govern espanyol amb els tests de diagnòstic del coronavirus passa per realitzar de "forma massiva" les PCRs, les quals "són més fiables".

Segons Illa, s'està treballant per augmentar "de manera considerable" la producció nacional d'aquestes proves, així com dels equips d'extracció necessaris per fer-les, i que els laboratoris estan patint alguns problemes de desabastiment.


180.000 per a Catalunya

A mitja tarda d'aquest mateix diumenge s'ha fet públic el repartiment per comunitats autònomes del milió de tests ràpids que ja han arribat: 180.000 vindran a Catalunya, mentre 206.400 aniran a Madrid i 130.000 a Andalusia. 

El País Valencià en rebrà 86.400 i a la resta de comunitats se n'enviaran força menys quantitat. A les Balears, per exemple, 18.000. Aquest és el llistat complet:

 

 

Per hospitals i residències

El Ministeri de Sanitat ha assegurat que aquests tests tenen una sensibilitat superior al 80% quan la persona ja fa més de 7 dies que està infectada, i del 64% quan ha començat a tenir símptomes.

Segons han dit, n'han provat fins a 70 tipus diferents per escollir aquests, i que es faran servir sobretot a hospitals i residències de gent gran:

"La peça clau de l'estratègia de diagnòstic seguiran sent els tests de PCR i el test ràpid serà un complement per arribar a un número més gran de població diagnosticada. S'adreçarà especialment als hospitals i als col·lectius vulnerables, com les residències de gent gran."


"El confinament funciona"

En la roda de premsa Illa també ha remarcat la importància de les xifres sobre nous casos de coronavirus que s'han publicat unes hores abans. Les ha considerat unes "xifres esperançadores", que "confirmen l'alentiment de l'evolució de la pandèmia"

"Hem passat d'un 22% al 12% i al 5%. Les dades ens porten a afirmar que el confinament funciona, així com les mesures del cap de setmana passat, que han servit per descarregar la pressió sobre els hospitals".

 


Sobre les residències geriàtriques, Illa ha remarcat que els sectors vulnerables de la població, com la gent gran, són la principal preocupació del govern espanyol. "Des del principi, el govern va mostrar una preocupació clara per aquest grup de població, que és fràgil davant aquesta pandèmia", ha concretat.

Així mateix, ha explicat que el president Sánchez, durant la reunió amb els presidents de les comunitats autònomes, ha reclamat "tota la informació de totes les residències, públiques i privades, per poder-ne fer un seguiment adequat".

En concret, ha recordat que el 5 de març es va acordar un protocol amb les comunitats autònomes sobre com tractar aquest col·lectiu, i que posteriorment, ja durant el decret de l'estat d'alarma, l'executiu ha dictat tres ordres.

Segons el ministre, Sanitat ha repartit més de 38 milions de peces de material sanitari, 28 dels quals són mascaretes. Illa ha explicat que el govern ha adquirit 1.534 respiradors, que aniran arribant en els pròxims dies, més 2.070 més de diferents donacions.

En aquest sentit, ha valorat positivament la fabricació nacional d'aquests aparells, com els que fan l'empresa Hersill, o Seat, que en pot garantir 300 unitats diàries.

En la mateixa roda de premsa, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha dit que la "gran feina pendent" serà la reactivació de l'economia i destaca el paper de les comunitats autònomes en uns "nous Pactes de La Moncloa".

També ha explicat que 57.000 efectius de les forces armades han ajudat en diferents tasques, com la desinfecció de residències de gent gran, el trasllat de menjar a bancs d'aliments o el muntatge d'hospitals de campanya, com el d'Ifema a Madrid, entre d'altres.

Al seu torn, Fernando Grande-Marlaska, ministre de l'Interior, ha alabat el confinament de la població, ja que "la mobilitat a les vies interurbanes s'ha reduït en més d'un 90%". Així mateix, ha dit que, per garantir que sigui així, la Policia i la Guàrdia Civil ha fet "3 milions de comprovacions":

"S'han aixecat prop de 330.000 expedients sancionadors i hi ha 2.850 persones detingudes."

Finalment, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha informat que el govern ha repatriat 20.000 espanyols repartits pel món.

Ábalos ha parlat també de la crisi econòmica que hi haurà després de la pandèmia. "La crisi tindrà costos", ha dit el ministre, "el govern ha de minimitzar-los i fer un repartiment just":

"Davant l'amenaça global, tots tenim l'obligació d'estar a l'alçada. Aquesta crisi necessitarà que els governs tinguin un paper més actiu en l'economia."

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut